Srbija domaćin konferencije Foruma slovenskih kultura Tanjug

Objavljeno: 10.01.2022. 20:46 Izmenjeno: 10.01.2022. 20:46

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je pozdravila učesnike Konferencije u Narodnom muzeju i istakla da je posebna čast što je ove godine Srbija prvi put domaćin ceremonije dodele nagrade Živa.

Srbija je domaćin međunarodne konferencije Foruma slovenskih kultura, u okviru predsedavanja ovim Forumom koji okuplja države slovenskih kultura od 10. do 14. januara, a u okviru koje će biti organizovana i 7. dodela nagrade Živa za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura, saopšteno je večeras iz Ministarstva kulture i informisanja.

„Zajedničkim snagama i odgovorim ponašanjem uspeli smo da se posle nekoliko meseci odlaganja zbog pandemije uživo sastanemo i zajednički obeležimo dodelu sedme po redu nagrade Živa“, rekla je Vanušić i navela da je posebno zadovoljstvo što su se okupili u Narodnom muzeju, centralnoj muzejskoj ustanovi i jednom od nominovanih za ovogodišnju nagradu.

Vanušić je ukazala da s obzirom da nagrada Živa nije samo nagrada muzeju za njegov višedecenijski trud i rad, već je to i nagrada i gradu i državi iz koga muzej dolazi, da joj je posebno zadovoljstvo da ove godine, u izazovima pandemije, Srbija organizuje ceremoniju dodele nagrade Živa, jer je upravo naš muzej – Galerija Matice srpske prvi poneo ovo prestižno priznanje kada je ono ustanovljeno.

Vanušić je napomenula da zadatak žirija neće biti nimalo lak, u konkurenciji 22 muzeja iz 11 slovenskih zemalja.

Domaćin Konferencije je Ministarstvo kulture i informisanja sa partnerima: Muzejom Jugoslavije, Galerijom Matice srpske, Muzejom savremene umetnosti, Narodnim muzejom, Jugoslovenskom kinotekom i Novim Sadom 2022 – Evropskom prestonicom kulture.

Nagrada Živa ima za cilj da identifikuje, podstiče, nagrađuje i promoviše eksperimente, projekte, muzejsku praksu u specifičnim kulturno-geografskim okvirima evropskih zemalja slovenske kulture, prepoznajući posebnosti i specifične vrednosti slovenskog sveta, njegovog nasleđa, zajedničkih i ponekad kontradiktornih korena, kao i problema.

Dobitnici nagrade i ostali učesnici Konferencije će u sklopu svog boravka u Srbiji prisustvovati i zvaničnom otvaranju Evropske prestonice kulture 2022. u Novom Sadu čiji je slogan „Za nove mostove” koji simbiliše želju da se izgrade novi mostovi saradnje i razmene među umetnicima iz Novog Sada i Srbije sa evropskom kulturnom scenom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana