Srbija dobila donaciju za beogradski metro od 8,3 miliona evra Tanjug

Objavljeno: 12.05.2020. 11:31 Izmenjeno: 13.05.2020. 11:08

Potpisan Sporazum o donaciji od 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa izmedu Vlade Srbije i Vlade Francuske.

Gradonačelnik Zoran Radojičić prisustvovao je potpisivanju Sporazuma o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa između Vlade Srbije i Vlade Francuske.

Sporazum su u Vladi Republike Srbije potpisali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je metro jedan od najvažnijih gradskih projekata o kome se govorilo decenijama unazad.

– Metro je važan, pre svega za građane Beograda, zato što će popraviti kvalitet transporta, a prema procenama njime će se prevoziti 30 odsto Beograđana. U ovom trenutku, kada imamo situaciju sa epidemijom, postaje još jasnije koliko je važno da se unapredi transportni sistem velikih gradova poput Beograda. Najvažnije je to što će Beograđani na ovaj način imati bolji kvalitet života – rekao je Radojičić.

Zahvalio je Vladi Francuske, Ambasadi i ambasadoru Francuske u Srbiji što su od prvog dana pokazali interesovanje za učestvovanje u ovom važnom projektu.

– Posebno zahvaljujem i na donaciji koja će direktno unaprediti ovu fazu realizacije projekta – samu studiju izvodljivosti, pripremanje projektne dokumentacije i studiju izvodljivosti zaštite životne sredine. Ovo je projekat od kapitalne važnosti za Beograd, ali i za Republiku Srbiju, i zato je vrlo važno da zajedno, Vlada, ministri i Grad Beograd sarađuju na ovom projektu. Verujem da ćemo se i u narednom periodu radovati svakoj fazi koja bude pratila sprovođenje ovog važnog projekta – rekao je gradonačelnik Radojičić, zahvalivši ministarkama Zorani Mihajlović i Jadranki Joksimović na angažovanju u ovom projektu.

Ambasador Falkoni je podsetio da je projekat saradnje na izgradnji beogradskog metroa ponovo pokrenut tokom nedavne posete predsednika Emanuela Makrona.

– Potpisivanje sporazuma je značajna i konkretna etapa u razvoju ovog dugogodišnjeg projekta i pokazuje posvećenost francuskih vlasti. Francuska donacija od 8,3 miliona evra omogućiće da se sprovede studija izvodljivosti prve faze beogradskog metroa – istakao je Falkoni.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 18°C
Min: 11°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana