Srbija dobija najmoderniji sistem upozoravanja na radijaciju Tanjug

Objavljeno: 04.02.2022. 15:13 Izmenjeno: 04.02.2022. 15:13

Ovo će poboljšati mehanizam za pravovremeno donošenje odgovarajućih mera za zaštitu stanovništva i životne sredine od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja.

Srbija će dobiti najmoderniji sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, saopštio je  Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije SRBATOM.

Projektom je planirana nabavka i instalacija 33 merne stanice koje će biti raspoređene tako da poboljšaju pokrivenost cele teritorije Srbije, u skladu sa postojećim rizicima, saopštio je SRBATOM.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Snnnnnnnrbije od 2021. godine učestvuje u međunarodnom projektu Evropske komisije, za unapređenje sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident.

Imajući u vidu da zemlje u susedstvu poseduju aktivne nuklearne elektrane, kao i da je planirana i izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj, instalacijom novog sistema biće unapređen i sistem obaveštavanja o nuklearnom ili radiološkom akcidentu.

Postojeći sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident u nadležnosti Direktorata, uspostavljen je 2007. godine i čini ga mreža od devet mernih stanica.

Nakon instalacije novog sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, Srbija će imati pokrivenu teritoriju zemlje najmodernijom opremom ovog tipa.

Na sastanku održanom 1. i 2. februara, na kojem su pored ostalih korisnika učestvovali i predstavnici Direktorata, počeo je postupak implementacije ovog projekta.

U skladu sa Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije između ostalog, prati nivo radioaktivnosti, njegove promene, procenjuje njegov uticaj na stanovništvo i životnu sredinu i daje uputstva o primeni odgovarajućih mera. Deo sistema za praćenje nivoa radioaktivnosti čini i mreža mernih stanica – detektora za automatsko merenje radioaktivnosti u životnoj sredini, odnosno sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana