„Srbija da bude jedan od lidera IV industrijske revolucije“ Tanjug, Studio B

Objavljeno: 03.03.2020. 13:35 Izmenjeno: 04.03.2020. 10:01

Digitalizacija donosi velike promene i izazove, a Srbija bi mogla to da prekrene u svoju korist i bude jedan od pobednika Četvrte industrijske revolucije, izjavila je na Kopaoniku premijerka Ana Brnabić na Biznis forumu.

Srbija apsolutno može da iskoristi šansu koju pruža 4.0 revolucija o čemu govore i dosadašnji rezultati vlade, a digitalizacija državne uprave i upotreba društvenih mreža omogućava i našim političarima da budu dostupni građanima 24 časa, rekla je  premijerka Ana Brnabić.

Brnabić kaže da je Srbija uradila mnogo, posebno u poslednje tri godine, kada je reč o promenama koje prate 4.0 revoluciju i da je po tome prepoznata u svetu.

Činjenica je, kaže, da je Srbija danas pozvana na svaku značajnu konferenciju o digitalizaciji u svetu gde govore njeni predstavnici i podseća da je Srbija 2019. prvi put uvrštena u Startap Genome izveštaj o digitalnim ekosistemima, gde smo u tri kategorije rangirani u prvih 10 u svetu.

Brnabić je na Kopaonik biznis forumu podsetila i da je naša zemlja pozvana od strane Dubai Ekspo 2020 da predvodi zajedno sa Italijom Nedelju kreativnog stvaralaštva u UAE.

„U ovom trenutku razgovaramo sa njima da u okviru Dubai 2020 vodimo i Nedelju inovacija. Sve to govori da je Srbija danas potpuno drugačije percipirana“, rekla je premijerka.

Ukazuje na članak koji je nedavno objavljen o Srbiji u magazinu „Ekonosmist“ kao i na tekst u jednim mađarskim novinama gde je navedeno da je Srbija zemlja koja je najspremnija u smislu infrastrukture za naučno-tehnološki razvoj.

„Zaista mislim da smo mi danas pozicionirani da u sledećem mandatu, sledeće vlade, imamo rezuzltate koji će pokazati da smo iskoristili ili koristimo šansu 4.0 revolucije“.

Brnabić je osvrćući se na predavanje profesora međunarodnog biznisa na Harvard Biznis školi Ravija Abdelala na panelu „Geopolitika u digitalno doba“ na Kopaoniku, rekla da kao i svuda u svetu misli da je jedan od najvećih problema danas u svetu širenje lažnih vesti.

„Mnogo vremena će trebati političarima u buducnosti se još više bore sa lažnim vestima i da govore šta je u stvari istina, kako se ne bi širila panika, kako te lažne vesti ne bi preuzele primat od pravih vesti. To je sve ono što nose izazovi 4.0 revolucije, društvenih mreža…“, rekla je Brnabić.

Govoreći o polarizaciji u svetu, navela je da je to takođe, jedan od izazova.

Mnogo radnih mesta koja danas postoje će nestajati ali opet, kaže, s druge strane nastajaće drugačija radna mesta.

„I svaka zemlja mora biti spremna na to. Zato smo uveli 2017. godine programiranje u osnovnim školama kako bi naše mlade generacije bile spremen. Ali, i pored toga, programiranje i kodiranje ne znači da će svi biti stručnjaci informacione tehnologije“, navela je Brnabić i ukazala da će mladi na taj način umeti da nauče da rešavaju probleme i razmišljaju „algoritamski“.

Država, kaže, pokušava da napravi drugačiji obrazovni sistem koji će spremiti mlade za izozove budućnosti.

Navodi da se svake godine povećava broj onih koji upisuju tehničke fakultete što je dobra osnova za dalji rast i razvoj.

Za 2020. usvojena je, podseća, na Savetu za informacione tehnologije i inovativno preduzetništvo velika nacionalna edukativna kampanja koja će se skoro iskuljučivo baviti strarijim sugrađanima kako bi oni usvojili znanje i veštine za 21. vek.

E-uprava omogućavada je država građanima 24 časa, 7 dana nedeljno, 365 dana u godini na usluzi a kao primer je navela plaćanje poreza na imovinu onlajn.

I društvene mreeže, kaže, daju potpuno novu dinamiku komunikacije između ljudi koji vode državu, političara i građana.

„Postajete mnogo pristupačniji. Vidite sve komentare na vaš račun, na račun vašeg rada, kritike, pitanja… Ja se trudim da komuniciram što više mogu direktno sa građanima, da na njihove kritike koje mi upute na tviteru odgovorim, da proverim sa mojim ministrima“, rekla je Brnabić.

Volela bi, dodaje, da je i cela vlada malo aktivnija na taj način.

„Možete da imate mnogo direktniju demokratiju“, navela je predsednica vlade i podsetila da se političke teme u svetu danas diskutuju i na tviteru.

Digitalizacija, kaže, daje Srbiji potpuno novu šansu da nadokadimo propušteno, da se drugačije pozicioniramo u svetu.

„I daje nam šansu ne samo da ekonomija raste brže i dinamičnije nego da plate rastu brže i dinamičnije i da samim tim i kvalitet usluga i primanja u Srbiji bude potpuno drugačije u narednih nekoliko godina“, rekla je Brnabić.

„Smatram da svet postaje vrlo kompleksno mesto, kako za velike tako i male zemlje kao što je Srbija“, rekla je Brnabić na panelu koji su organizovali kompanija „Ringier Axel Springer“ i Privredna komora Srbije.

Kaže da se Srbija nalazi između istoka i zapada i da pokušava da se bavi svojim poslom fokusirajući se na rešavanje svojih problema i poboljšavanje života građana. Brbnabić ističe da u toj političkoj borbi velikih sila Srbija pokušava pažljivo da balansira. „Kada živite u složenim vremenima, ne želite da budete trava na kojoj se slonovi bore. Pokušavamo kroz reigonalnu stabinost da rešimo tu vrstu izazova“, rekla je premijerka.

Brnabić kaže da je očigledno da se svet menja sa digitalizacijom, ali da su te promene upravo velika šansa za male zemllje i one koji mogu brže da se prilagode. Naglasila je da je sada pravo vreme da Srbija uhvati korak sa Četvrtom industrijskom revolucijom.

Kako je rekla, u poslovnom svetu male start ap kompanije se lakše prijagođavaju od velikih kompanija zato što su fleksibilnije i dinamičnije. „U Četvrtoj industrijskoj revoluciji manji mogu da postanu lideri“, naglasila je Brnabić i istakla da to što je Srbija ranije kasnija u industrijskim revolucijama, to sada može da bude njena prednost.

Premijerka kaže da je Srbija navikla na promene i rešavanje raznih izazova i da je upravo to naša prednost u svetu Četvrte industrijske revolucije.

Mali: Srbija ima novca za ulaganje u digitalizaciju

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija ima dovoljno novca za ulaganje u digitalizaciju, navodeći da projektovani privredni rast od više od četiri odsto godišnje i BDP od 73 milijardi evra do 2025. godine neće biti moguće ostvariti bez digitalizacije.

Govoreći na panelu “Digitalizacija Srbije – najbitnije prepreke na putu” na Kopaoniku koji organizuju Privredna komora Srbije i kompanija Ringier Axel Springer, uz podršku Supernove, Mali je rekao da Srbija o ulaganju u digitalizaciju nije mogla da razmišlja 2011. ili 2012. godine zbog problema sa javnim finansijama.“Tada nismo imali novca za plate i penizje, ali danas su se stvari promenile”, rekao je Mali i dodao da je premijerka Srbije Ana Brnabić bila jedan od najvećih zagovaravača ulaganja u digitalizaciju, kao da je i danas tome pođednako posvećena.

Ističe da Srbija ima novca za ulaganje u digitalizaciju, ističući da Kancelarcija za IT ove godine ima 50 odsto više sredstava nego prošle, a zahvaljujući uštedi države od 15 miliona evra.

Mali smatra da bi i privrednici trebalo da shvate i prihvate prednosti digitalizacije, a na državi je da što je više moguće digitalizuje sistem kako bi privrednicima olakšala poslovanje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 21°C

Sumaglica

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana