Srbija 1. na svetu po grinfild investicijama Tanjug

Objavljeno: 12.08.2019. 19:36 Izmenjeno: 13.08.2019. 12:28

Prestižni britanski časopis „Fajnenšel tajms“ proglasio Srbiju po drugi put u poslednje tri godine za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija.

Prema najnovijoj rang-listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis Fajnenšel tajmsa (FT), Srbija je na čelu rang-liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Naša zemlja privukla je, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

„Srbija sa ocenom 11,92 privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine“, navodi se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

Srbija je, kako se dodaje, preuzela od Mozambika lidersku poziciju po vrednosti indeksa i popela se za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu.

Vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama su industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54 odsto) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

U studiji se ističe da je Srbija sa rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocene.

Na drugom mestu, iza Srbije, nalazi se Crna Gora sa indeksom 11,49 poena.

Interesantno je pomenuti da je Srbija po grinfild stranim direktnim investicijama ostavila „za petama“ ekonomije kao što su Singapur, Jermenija, Letonija, Bugarska, UAE, Mađarska, Rumunija, Irska, Poljska, Velika Britanija, Hong Kong….

Brnabić: Ocena FT potvrda napretka i stabilnosti Srbije

Odluka uglednog britanskog časopisa „Fajnenšel tajms“ da Srbiju po drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat je sprovedenih reformi i potvrda da je Srbija danas potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine, kaže za Tanjug premijerka Ana Brnabić.

Brnabić ističe da je izuzetno ponosna što je član koji je doprineo da se u poslednje tri godine naša zemlja dva puta nađe na listi zemalja među kojima je označena za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija, a u odnosu na veličinu njene ekonomije.

„To govori da su se reforme koje su sprovođene u poslednjih pet godina isplatile, da Srbija mora još mnogo da radi ali da je ovo potpuno drugačija zemlja od one koju smo zatekli 2012. godine“, rekla je Brnabić.

Srbija danas ima političku, fiskalnu i finansijsku stabilnost koja je, ističe predsednica vlade, posledica jako teških mera fiskalne konsolidacije koje su sprovedene od 2014.godine.

Mnogo toga je, dodaje, urađeno i uloženo u poboljšanje poslovnog ambijenta kao i u reformu sistema obrazovanja što je u stvari, kaže, strateška odluka vlade, a koja će omogućiti Srbiji da se ekonomski rast naše zemlje u budućnosti nastavi, rekla je premijerka.

Ona je čestitala celom timu koji je doprineo da naša zemlja ove godine bude ponovo proglašena za svetskog prvaka u privlačenju SDI među 105 zemalja sveta, Predsedništvu i predsedniku Srbije, resornim ministarstvima, nadležnim institucijama kao što je Narodna banka Srbije zbog toga što su držali fiskalnu, finansijsku i monetarnu politiku i tako omogućili ekonomsku stabilnost zemlje.

„Stvarno velika pohvala za sve nas u Srbiji. Ukupno 107 investicionih projekata koji su nam doneli ovo prvo mesto i praktično nešto što je dobar pokazatelj ali takođe i nešto što zadaje nove standarde za nas u budućnosti“, rekla je Brnabić.

 

Vesić o listi FT: Dokaz uspešnosti politike Vučića

Prvo mesto Srbije na najnovijoj svetskoj rang listi Fajnenšel tajmsa (FT) po privlačenju direktnih grinfild investicija dokaz je uspešnosti ekonomske i međunarodne politike koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je istakao da najviše koristi od briljantne Vučićeve spoljne politike i velikog ugleda koji on lično i naša zemlja uživaju u međunarodnoj zajednici ima srpska ekonomija.

„Kada se predsednik Republike sastane sa kineskim predsednikom ili premijerom, ruskim ili francuskim predsednikom ili nemačkom kancelarkom to je poziv kompanijama iz ovih zemalja da ulažu u Srbiju“, ističe Vesić.

Kako kaže, predsednik Vučić svaku svoju međunarodnu aktivnost koristi za privlačenje investitora u Srbiju, a rezultat tog rada je skoro 200 novih fabrika u Srbiji koje su otvorene u vreme njegove vlasti u kojima radi preko 200 hiljada ljudi.

„Beograd se ubrzano razvija zbog uspešne ekonomske politike predsednika i vlade jer činimo 40 odsto bruto domaćeg proizvoda naše zemlje. Zato je danas u Beogradu prosečna plata 575 evra dok je 2013. iznosila 460 evra a danas je nezaposlenost ispod 10 odsto dok je pre šest godina iznosila 24 odsto“, zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Petak
Sunčano

Max: 30°C
Min: 16°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana