Vučić: Spremili smo jake mere protiv Prištine Tanjug

Objavljeno: 24.05.2019. 11:38 Izmenjeno: 26.05.2019. 12:01

Beograd spremio mere protiv Prištine, koja je pre devet meseci uvela takse, rekao predsednik Vučić, posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i naglasio da će se sa njima ići posle sastanka u Parizu.

foto Tanjug
„Spremili smo mere. Gledaćemo da ne pogode Srbe na KiM, zato su one ograničene, ali vrlo snažne i oštre. Nećemo ići s njima dok se ne završi sastanak u Parizu“, rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Kako je dodao, njegov zadatak u Parizu će biti da upozna predstavnike Evrope, Merkelovu i Makrona, o odgovoru Srbije posle devet meseci anticivilizacijskih taksi, rezolucije o tzv. genocidu, formiranju vojske, nesprovođenju Briseskog sporazuma od strane Prištine.

Predsednik je rekao i da znamo da su jedinice ROSU u pripravnosti i da nameravaju da hapse Srbe i pozvao međunarodnu zajednicu da spreči takav razvoj događaja.

Predsednik razgovarao sa Srbima nakon što su kandidati Srpske liste ubedljivo pobedili na izborima za gradonačelnike četiri srpske opštine na KiM, a pre sednice Skupštine Srbije o Kosmetu.

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je, posle sastanka sa oko 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji, da su izrazili zabrinutost zbog toga što se pripremaju akcije specijalnih jedinica na Kosovu i da je pripremljeno hapšenje više desetina lica srpske nacionalnosti na KiM.

„Molimo i upozoravamo međunarodnu zajednicu da to spreči, jer u ludilu borbe albanskih strnana na Kosovu za rejtinge na kraju stradaju Srbi“, poručio je Vučić.

Takođe, zamolio je predstavnike Kvinte koji su, kako je rekao, bili zabrinuti za ono što se dešavalo na izborima 2017, da pokušaju da spreče provokacije i akcije usmerene iseljavanju Srba sa KiM.

Kazao je da su pripremljene mere i da se vodi računa da ne pogode Srbe na severu KiM i da će zato biti ograničenog karatera.“Dok će neke biti vrlo snažne i vrlo oštre, nećemo ići sa njima do završetka sastanka u Parizu“, navoe je Vučić.

Kazao je da će na sastanku u Parizu upoznati Mereklovu i Markona o odgovoru Srbije na takse posle devet meseci, kao i na reozoluciju o genocidu i formiranju vojske Kosova, nesprovođenja brsielskog sporazuma…

„Oni koji su mislili da će u Parizu biti nekih razgovora, greše, neće biti nikakvih razgovora dok ne ukinu takse. Možemo o lepom vremenu da razgovaramo, a o statusu KiM neće biti razgovora, dok ne ukinu takse“.

Vučić kaže da Albanci misle da je njihov bezobrazluk i drskost važnija od svega i da misle da se isplati da stvaraju novu realnost.

Poručio je, ironično, da je odlučio da ne bude neposlušan, pošto je video da mu u američkim izveštajima prete, kao da će na još nešto hrabriji način i otvorenije da zastupa, interese našeg naroda, ali i da se borim protiv ludila Albannaca.

„Ukinite takse i razgovraćemo o čemu hoćete, ako ne, pričaćemo o lepom vremenu i dobrim bokserima u Prišitni, na primer. Nema dijaloga dok se ne privedete poznanju prava i dok ne počnete da poštujete norme međunarodnog prava. To će biti moja poruka Mereklovoj i Makronu“, naveo je on.

Predsednik je razgovarao sa Srbima sa KiM nakon što su kandidati Srpske liste ubedljivo pobedili na izborima za gradonačelnike četiri srpske opštine na KiM, a pre sednice Skupštine Srbije o Kosmetu.

Teško Srbima,dok se ne završe izbori u Prištini

Teško Srbima dok se izbori u Prištini ne završe, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da su Srbija i Srbi jedina tema u Prištini, te da se albanski političari utrkuju u tome ko više mrzi Srbe, računajući da glasove birača.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kakve signale sada Priština šalje kada Kadri Veselji kaže da se predomislio i da takse treba da ostanu, a Ramuš Haradinaj najavljuje susret sa Merkel u Berlinu i kaže da će dobiti viznu liberalizaciju i bez povlačenja taksi, kao i da radi na sprečavanju „Dodik države“, kazao:“A zamislite državu koju biste mogli da nazovete “Tači-Haradinaj“ država. Znate li nekog ko hoće da živi u takvoj državi, pošto stalno vređaju srpske predstavnike?“, zapitao je predsednik.

Vučić je rekao da je, što se tiče vizne liberalizacije, spreman da to odmah potpiše, i da imaju našu saglasnost da se što pre ukinu vize.Znao je, kaže, i najavio po uvođenju taksi da će one dugo biti na snazi.

“Što se taksi tiče, ne moraju da ih sklone. Ja sam to negde I znao I na početku sam jedini rekao da će one duže da traju. Mi se sada, uz gubitke koje smo imali, prilagođavamo novim okolnostima. Naći ćemo tržište za svoju robu. I u 2 i 3 kvartalu će naša privreda drastično rasti. Trebalo nam je vremena za to, ali rešićemo mi taj problem, a oni će se suočiti sa brojnim problemima, uveren je.

To što se Veselji predomislio predsednik je kazao u šali da je to velika novost i da bi trebalo posebnu sednicu sazvati.

„Pobiše se između sebe ko će biti najveći antiSrbin, da bi dobili glasove, jer su videli da je Haradinajeva popularnost tako skočila za 20 odsto. Teško Srbima dok se njihovi izbori ne završe, jer je jedina njihova tema Srbija i Srbi, ali ne samo Srbi sa KiM, već i RS, koji su postali omiljena tema. Ne znaju ništa drugo nego “Dodik i RS“. Svi su oni kandidati za Nobelovu nagradu, ne za politiku, već za fiziku, hemiju, I književnost za Aljbina Kurtija. Jedan je naslednik Ajnštajna, a drugi Njutna – Tači I Haradinaj. Mi smo sve budale, a oni sve geniji, a sada će videti kako budale umeju genijima da odgovore”, zaključio je Vučić.

Neće se dočepati severa…

Predsednik Vučić rekao je da je Srbima izabranim za gradonačelnike opština na severu KiM rekao da rade svoj posao, da ne žure sa eventualnim ostavkama, te da će prvo „upoznati“ Prištinu sa merama koje je država pripremila u odgovor na njene dosadašnje poteze.

Na pitanje dopisnika albanske televizije šta je sugerisao predstavnicima Srba sa severa KiM, koji su izašli na izbore, ali su ranije najavili mogućnost da ponovo podnesu ostavke, Vučić je preneo da im je rekao da rade svoj posao.

„Pa, polako… Spremamo se da upoznamo sa našim odlukama posle Pariza. Ali, neće vam tako lake naše odluke biti“, konstatovao je Vučić.

„Znam ja da mnogi na Kosovu čekaju naše fatalne greške da bi se dočepali severa. Moraće na drugi način to da obave. A to, kod nas na jugu se kaže – neće da može“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić: I dalje ćemo raditi na sprečavanju priznanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući činjenicu da godinu dana nijedna zemlja nije priznala nezavisnost Kosova, da će Srbija i dalje raditi na tome.

Na pitanje da li to smatra srpskim diplomatskim uspehom, Vučić kaže:“Što se tiče nepostojećih priznanja u poslednjih godinu dana, ja sam srećan što mi, ovakve budale, uspevamo da se nosimo sa takvim “genijima, akademicima i naučnicima“, bar donekle“, rekao je on, misleći na albanske političare u Prištini.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana