Srbi sa KiM 12. dan na prelazima Tanjug

Objavljeno: 01.10.2021. 10:04 Izmenjeno: 02.10.2021. 09:01

Srbi na Kosovu i Metohiji 12. dan na administrativnim prelazima, nakon što je Priština zabranila ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama. U Briselu je juče postignuto kompromisno rešenje, a očekuje se da se specijalne jedinice kosovske policije Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka i da barikade budu uklonjene.

Jedinice Rosu trebalo bi da napuste administrativne prelaze. Kfor će svoje snage postaviti na Jarinje i Brnjak i pre same implementacije sporazuma i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Srbi su tu vest dočekali sa olakšanjm, ali su ostali na pozicijama, javlja RTS. Kažu da im je sve teže da budu na barikadama, s obzirom na to da protesti traju skoro dve nedelje, a i vremenski uslovi su sve gori.

Od 4. oktobra na administrativnim prelazima za vozila će biti uspostavljen režim sa „stikerima“ do konačnog rešenja registarskih tablica.

 

Petković: Nema besplatnog ručka u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio da je najvažnije u juče postignutom dogovorom odlazak Rosu, dolazak Kfora i to da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu KiM.

Petković je za RTS rekao da „nema besplatnog ručka“ u Briselu i da je za to moralo da se izbori.

Dodao je da je zadovoljan dogovorenim, imajući u vidu koliko je situacija teška, a to mu potvrđuje i odjek sa terena.

„Naš srpski narod zajedno sa predsednikom Vučićem i timom u Briselu odbranio je mir i pravo na slobodu kretanja“, rekao je Petković.

Naglasio je da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine, na koji su se iz Prištine pozivali.

„Kurti se poziva na sporazum iz 2011. ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema, već će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine, dakle nema više nikakvog reciprociteta“, naveo je Petković.

Rekao je da to znači da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom, pre svega o Zajednici srpskih opština i da je jasno rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselski sporazum u tački 10 i prisustvu srpskih sudija.

„Naš stav od koga nismo odustali je upravo ZSO, nema besplatnog ručka u Briselu, za ovo smo morali da se izborimo“, istakao je Petković.

Govoreći o razgovoru sa novim specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, Petković je ocenio da je reč o vrlo iskusnom diplomati i izrazio zahvalnost što je on prvog dana demantovao Bisljimija da je u Briselu nešto dogovoreno.

„Tokom dva dana nisam ni video Bisljimija i time smo pokazali da nema direktnih razgovora sa Prištinom dok je Rosu na terenu“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković smatra da je važno da u dijalogu postižemo rešenja i idemo korak po korak u iznalaženju rešenja.

„Merili smo svako slovo i bitno je da imamo dobar sporazum“, rekao je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana