Srbi sa centralnog Kosmeta krenuli na glasanje u Kuršumliju Tanjug

Objavljeno: 16.01.2022. 12:31 Izmenjeno: 17.01.2022. 10:21

Na putevima, raskrsnicama i osnovnim školama, gde su ranijih godina održavani izbori, danas je primetno veće prisustvo kosovskle policije, navodi RTV Gračanica.

Uprkos zabrani prištinskih vlasti da se na Kosovu i Metohiji održi referendum o premani Ustava Srbije, Srbi sa centralnog Kosmeta nisu odustali od namere da iskoriste svoje glasačko pravo.

Kako prenosi RTV Gračanica, veliki broj meštana je autobusima i svojim automobilima krenuo put Kuršumlije, gde je omogućeno glasanje Srbima sa Kosova i Metohije na današnjem referendumu o promenama Ustava Srbije.

 

Krenula 23 autobusa na glasanje u Kuršumliju

Oko 1.000 Srba krenulo je iz Gračanice za Kuršumliju kako bi glasali na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, a Srbi iz južne pokrajine mogu da glasaju i u Vranju, Novom Pazaru i Raški budući da prištinske vlasti nisu dozvolile održavanje referenduma u srpskim sredinama na KiM.

Iz Gračanice su organizovano krenula 23 autobusa na glasanje u Kuršumliji, prenosi RTS.

U Raški će pravo glasa iskoristiti Srbi iz Vučitrna, Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića i Kosovske Mitrovice.

U Novom Pazaru će glasati Srbi iz opština Istok, Klin, Peć, Gora, Prizren i Orahovac.

U severnom delu Kosovske Mitrovice ranije danas više stotina građana, među kojima su i predstavnici Srpske liste, okupilo se na mirnom protestu negodujući zbog odluke vlasti u Prištini da ne dozvole referendum u srpskim sredinama na KiM.

U centru grada održali su performans i izložili su biračku kutiju u koju su simbolično ubacili glasačke listiće na kojima je pisalo ““da – za slobodu, ne – za život u ropstvu““.

 

Građani Kosovske Mitrovice krenuli u Rašku na glasanje

Građani Kosovske Mitrovice uputili su se u oko 12 časova autobusima i privatnim automobilima ka Raški, kako bi iskoristili svoje glasačko pravo i izjasnili se na referendumu o promeni Ustava Srbije, prenosi Radio KiM.

Pošto Priština nije dopustila održavanje referenduma na KiM, glasači sa Kosmeta će svoje pravo će moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije – Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, na 45 biračkih mesta.

Građani četiri opštine na severu KiM svoje biračko pravo mogu da iskoriste u Raški.

Glasači iz Vitine, Gnjilana, Kosovske Kamenice i Novog Brda glasaju u Vranju, dok glasači iz Istoka, Kline, Peći, Gore, Prizrena i Orahovca glasaju u Novom Pazaru.

Glasači iz Kosova Polja, Lipljana, Prištine, Uroševca, Štrpca i Obilića glasaće u Kuršumliji.

 

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.

Kako javlja reporter RTV Puls sa administrativnog prelaza Bela Zemlja, oko 10 sati kolona iz smera Gnjilana bila je duga oko kilometar, a za prelaz se čekalo sat vremena.

Većina putnika su Srbi iz opštine Vitina. Oni su krenuli uglavnom svojim automobilima, ali je primećeno i desetak autobusa sa glasačima koji na glasačka mesta idu oganizovano.

 

Mediji u PR: Duge kolone na Jarinju, Srbi idu na referendum

Prištinski mediji  veliku pažnju posvećuju odlasku Srba sa KiM u centralnu Srbiju kako bi glasali na referendumu o promeni Ustava Srbije, nakon što Priština nije dozvolila izjašnjavanje u južnoj pokrajini.

Portal Reporteri piše da su se na administrativnom prelazu Jarinje formirale duge kolone autobusa kojima Srbi odlaze u gradove u centralnoj Srbiji kako bi izašli na referendum.

Koha navodi da se na Jarinju na izlaz sa KiM čeka do 60 minuta i da je kolona duga 200 metara i prenosi da je deset autobusa krenulo iz severnog dela Kosovske Mitrovice ka centralnoj Srbiji, gde će Srbi glasati na referendumu o promeni Ustava.

Prištinski mediji veliku pažnju posvećuju i protestima koje su danas Srbi na KiM organizovali zato što im je onemogućeno izjašnjavanje na teritoriji pokrajine.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana