Srbi pretučeni u Štrpcu zbog gradnje mini elektrane Tanjug, Studio B

Objavljeno: 03.05.2019. 13:28 Izmenjeno: 04.05.2019. 11:59

Oko dvadesetak Srba iz Štrpca povređeno je u sukobu sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije ROSU, koji su ih upotrebom palica i suzavca sprečili da zaustave radove na izgradnji mini-hidroelektrane u toj opštini.

Srbi su blokirali lokalni put, a Kosovska policija je, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice, objavila je TV Most.

Povređenima je prva pomoć ukazana u Domu zdravlja u Štrpcu.

Žitelji Sirinićke župe okupili su se ispred opštine Štrpce i zahtevaju da im se obrate nadležni, koji su obećali da radovi na gradnji mini hidrocentrale neće biti nastavljeni, prenela je ta televizija.

Kancelarija za KiM osudila upotrebu sile u Štrpcu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

„Podećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije pozivaju predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.

„Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini“, navodi se u saopštenju.

 

Gradonačelnik Štrpca: Svaki napad ugrožava opstanak

Gradonačelnik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić osudio je jutrošnju prekomernu upotrbu sile pripadnika ROSU i napad na stanovnike opštine Štrpce koji su pokušali da zaustave izgradnju mini-hidroelektrane i tako zaštite svoja prava.

Nikolić je ocenio i upozorio da ta akcija pripadnika ROSU, uz upotrebu suzavca i palica, u kojoj je povređeno 20 ljudi, predstavlja napad na sve žitelje Štprca.

„Celokupno opštinsko rukovodstvo i ja lično oduvek smo bili uz svoj narod i tako će biti i nadalje. Ono što se jutros desilo, kada je usled prekomerne upotrebe sile povređeno 20 meštana nešto je što je nedopustivo i nešto što više nikad ne sme da se ponovi“, rekao je Nikolić za Tanjug i ponovio da se svi problemi moraju rešavati jedino na miran način.

Opština Štrpce donela je odluku o obustavi radova na izgradnji mini hidroelektrane zbog zamućenja vode za piće u rezervoaru a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja i ta odluka je i dalje na snazi.

Iz Opštine Štrpce kažu da će o svemu što se danas desilo razgovarati sa nadležnima i tražiti objašnjenje za ovakav vid primene sile nad nedužnim stanovnicima Sirinićke župe.

„Naša poruka je da će opštinsko rukovodsto ostati na strani svog naroda i braniti prava svakog građanina opštine. Ovo je način kojim se pokušava da se sav naš rad i trud da svakome ko u Štrpcu živi pružimo maksimalno dobre uslove za normalan život minimizira ali mi to ni po koju cenu nećemo dozvoliti“, naveo je Nikolić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana