Srbi okačili transparent: Kurti, Kosmet nije tvoja prćija,ovo je naša dedovina tanjug

Objavljeno: 22.12.2022. 11:21 Izmenjeno: 24.12.2022. 10:20

U Prištini su juče potvrdili da su na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavili punktove za vozila i naveli „da punktovima garantuju slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i da žele da spreče kriminalne aktivnosti i krijumčarenje uopšte“.

foto tanjug

 

Srbi su u Rudaru kod Krsta, u blizini Zvečana, gde će u podne biti održan veliki i demokratski protest Srba sa KiM, razvili transparent „Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina“. U toku su pripreme za veliki narodni miting u Rudaru, gde se već okuplja veliki broj Srba. Misija Euleks objavila je na Fejsbuku da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz pojačano prisustvo na terenu. „Pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz naše pojačano prisustvo na terenu. Pripadnici naše formirane policijske jedinice i pripadnici naše rezervne jedinice policije iz Evropskih žandarmerijskih snaga sprovode izviđačke patrole, uključujući i pešačke patrole u ​Severnoj Mitrovici i Zvečanu“, naveo je Euleks. Takođe, navodi se da Euleks, imajući u vidu nestabilnu bezbednosnu situaciju na severu Kosova i postavljanje dodatnih barikada, redovno prilagođava svoj položaj tako da odražava situaciju na terenu, u saradnji sa kosovskom policijom i KFOR-om. Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije uspostavili su stalni kontrolni punkt na putu Mitrovica – Leposavić u blizini bistričkog mosta, prenosi Kosovo onlajn. Specijalci u pet oklopnih vozila u sredu su stigli nedaleko od raskrsnice prema Banjskoj, kod bistričkog mosta, a već danas je postavljeno desetak betonskih blokova na obe kolovozne trake, ispred kojih je znak „police“. Saobraćaja u tom delu magistralnog puta u prvim prepodnevnim satima gotovo da i nije bilo. U Prištini su juče potvrdili da su na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavili punktove za vozila i naveli „da punktovima garantuju slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i da žele da spreče kriminalne aktivnosti i krijumčarenje uopšte“.

Srbi sa juga Kosova i Metohije  su u velikom broju krenuli na miran protest koji treba da bude održan u mestu Rudare kod Zvečana, ali je kosovska policija zaustavila i vratila autobuse sa Srbima iz Štrpca i pritom pisala kazne svima koji nemaju KS lične karte, izjavio je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić. Jevtić je ocenio da je to verovatno primer demokratije i slobode o kojoj Kurti govori. „Srbi sa juga Kosmeta su danas u velikom broju krenuli na miran protest u Rudare. KS policija je zaustavila i vratila autobuse sa Srbima iz Štrpca pritom pisala kazne svima koji nemaju KS lične karte. Primer demokratije i slobode o kojoj Kurti govori“, objavio je Jevtić na tviteru. Jevtić je objavio i fotografiju vozača autobusa koga je zaustavila kosovska policija kao i napisanu kaznu.

Uoči velikog protesta Srba sa KiM koji treba da počne u podne u Rudaru kod Krsta pristiže veliki broj građana. Srbi koji su na barikadama već 13. dan, proveli su još jednu noć pod otvorenim nebom, u uslovima velike hladnoće, ali su rešili da istraju, rekla je za Tanjug novinarka TV Most sa lica mesta Sonja Milojević. „Ono što u ovom momentu mogu da kažem je da se okuplja veliki broj građana, polako pristižu sa svih strana, kod Krsta u Rudaru, gde se u 12 sati očekuje početak protesta“, prenela je ona. Navela je da prema informacijama Kriznog štaba na protest dolaze lekari, nastavnici, profesori, rudari, komšije, prijatelji. „Oni će da se okupe i da pošalju jasnu zajedničku poruku da se ne slažu s progonom i ubistvima, da sever Kosova nije ni nemački, kako kažu, ni Kurtijev, već mesto gde oni žive mirno i gde žele da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima“, prenela je Milojević na osnovu onoga što je najvljeno iz Kriznog štaba. Ona je rekla i da je situacija mirna, da je hladno, ali da uprkos tome pristiže veliki broj ljudi. Na pitanje da li je primetno pojačano prisustvo policije, Milojević je navela da za sada na ovom potezu gde se ona nalazi nije. „Pojačano prisustvo policije primetno je jedino na magistralnom putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, u mestu Banjska gde su pripadnici kosovske policije i specijalne policije Rosu postavili punktove i kontrolišu saobraćaj“, navela je novinarka.

Veliki broj Srba sa KiM okupio se u Rudaru kod Krsta, gde će u podne početi protest, a razvukli su i veliku srpsku zastavu koju drzze uccesnici skupa. Krizni štab srpskog naroda sa severa KiM pozvao je ranije na danassnji protest zbog najnovijih pretnji Aljbina Kurtija koji je pozvao na nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama. Poziv je, kako je saopšteno, upućen i zbog direktne podrške Kurtiju nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea „koji se drznuo da postavlja ultimatume i rokove za uklanjanje barikada i stao na stranu Kurtijevog terora i nasilja“. „Pozivamo srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji na najveći narodni protest ikada koji će se održati u četvrtak 22. decembra u 12 časova u Rudaru kod Krsta, na kome će naš narod koga čine naši lekari, profesori, učitelji, rudari, rođaci, komšije, naše majke, sestre da se okupe da pošaljemo jasnu zajedničku poruku da ne pristajemo na progon i ubijanje i da sever Kosova i Metohije niti je Nemačka niti je Kurtijeva prćija nego je mesto na kome živimo i na kome želimo da ostanemo i opstanemo“, navedeno je u saopštenju Kriznog štaba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana