Srbi na KiM traže zaštitu od domaćih i međunarodnih faktora Studio B

Objavljeno: 04.10.2020. 17:08 Izmenjeno: 05.10.2020. 09:33

Posle pucnjave u dvorištu osnovne škole u Donjoj Brnjici kod Prištine,  gde je u tom momentu bilo sedmoro srpske dece, Srbi na KiM su u strahu, traže zaštitu  od svih relevantnih domaćih i stranih faktora, kao i otkrivanje i procesuiranje počinilaca najnovijeg u seriji napada s ciljem zastrašivanja preostalog srpskog življa u južnoj pokrajini

Identifikacija dvojice,  još uvek zvanično nepoznatih napadača, koji su pričali na albanskom, prvo repetirali pištolj, a kada su deca počela da beže ispalili jedan metak, ne bi trebalo da predstavlja problem. Postoji snimak bezbednosnih kamera, koji vi upravo gledate, jednog od učesnika očevici su prepoznali, a kosovska policija koja je na lice mesta došla posle 45 minuta, našla je i čauru. Sa profesionalnog stanovišta ovaj slučaj bio mogao brzo i lako da bude rešen, pitanje je samo da li za to u Prištini ima iskrene namere. To je nešto na šta ukazuju Srbi koji apeluju na sve nadležne domaće i međunarodne faktore da zaštite sve, a pre svega decu.

Oni koji se kunu da će učiniti sve da se ovakvi događaji više nikada ne ponove moraju da budu na visini zadatka, kaže predsednik opštine Gračanica Srđan Popović. Neophodno je značajnije prisustvo policije na terenu, ali i brža i efikasnija reakcije u kriznim situacijama.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, zatražio je hitno identifikovanje i hapšenje napadača. Bezbednost dece, koje god nacionalnosti ona bila, mora biti stvar opšteg konsenzusa i minimalne saglasnosti, jer kako možemo da radimo na pomirenju i stvaranju stabilnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji dok postoje ljudi koji smatraju da mogu nekažnjeno da prete deci pištoljima.Postoje snimci  napada i smatram da nema nikakvog opravdanja za sporost ili nereagovanje policije, poručuje Đurić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da napad na srpsku decu u selu Donja Brnjica kod Prištine pokazuje da među kosovskim Albancima „stasava generacija koja bi da istrebi ono što je preostalo od Srba“ na tom prostoru. Srećom, ovaj put ni jedno srpsko dete nije ubijeno, ali šta će se desiti ako u nekom sledećem napadu ne budu takve sreće. Hoće li i tada portparol EU tražiti da se obe strane uzdrže, upitao je Vulin i  pozvao  misije EU i KFOR-a da umesto što lobiraju za priznanje tzv. Kosova, koje kontrlišu  narko klanovi, nađu napadače na srpsku decu, pre nego što neko dete bude ubijeno.

Navodeći da je u pitanju drugi napad na srpsku decu na Kosovu i Metohiji u prethodnih desetak dana, iz Srpske liste su naveli da se postavlja pitanje odgovornosti svih koji su zaduženi da obezbede sigurnost i mir na tom prostoru. Ovaj pištolj je bio uperen u sve Srbe na Kosovu i Metohiji, i međunarodna zajednica mora najhitnije da reaguje. Postojanje video snimaka koji su zabeležili napada na nedužnu decu  dovoljno je da policija na delu pokaže da je spremna da zaštiti građane i liši slobode one koji krše zakon, bez obzira na nacionalnost žrtava i napadača, poručuju iz Srpske liste.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana