SRB među vodećim zemljama po inovacijama u odgovoru na Covid Tanjug

Objavljeno: 01.06.2020. 18:22 Izmenjeno: 01.06.2020. 20:31

Na zvaničnom sajtu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavljena su 22 inovativna rešenja implementirana u Srbiji s kojima se našla među pet zemalja u svetu koje imaju najveći broj inovacija u odgovoru na Covid krizu.

Srbija je, naime, a kako se navodi u saopštenu OECD, tokom vanrednog stanja u kratkom roku implementirala veliki broj inovativnih rešenja kao odgovor na krizu izazvanu korona virusom i time se našla u samom vrhu zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija tokom COVID-19 krize.

Uspostavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i elektronskih usluga imalo je za cilj da se postigne optimalna koordinacija sistema zdravstvene zaštite, obrazovanja, bezbednosti i ostalih ključnih sistema u uslovima krize, pravovremena i tačna informisanost građana, kao i kontinuirano pružanje usluga građanima i privredi, navedeno je u saopštenju OECD, čija Opservatorija inovacija javnog sektora prati inovativne odgovore vlada na krizu izazvanu virusom COVID-19.

U analizi objavljenoj 28. maja na sajtu OECD-ove Opservatorije, kao primeri dobre prakse istaknuta su rešenja i aplikacije „Doniraj plazmu“, „Budi volonter“, „Digitalna solidarnost“, automatski info servis COVID-19 (čatbot), kao i „Moja učionica“, „Moja škola“, „eVrtić“, „eUpis“, inicijativu donacije računara deci iz socijalno ugroženih porodica i druga rešenja u okviru integrisanog odgovora obrazovnog sistema.

Predsednica Vlade Ana Brnabić ovim povodom izjavila je da se inovativni način razmišljanja pokazao kao neophodan pristup u kritičnoj situaciji, kao i da su naša dosadašnja ulaganja u tehnologiju i inovacije zapravo bila ulaganja u otpornost i agilnost našeg sistema.

„Mi smo kao država pokazali da kad radimo timski, postižemo najbolje rezultate. Pored Kancelarije za IT i eUpravu, IT timova unutar ostalih ministarstava, od prvog dana vanrednog stanja pozvali smo i građane i kompanije da zajedno pronađemo brza i efikasna tehnološka rešenja. Iz ove perspektive mogu reći da su kreativnost i inovativnost tih rešenja zapravo oblikovali naš brz i efikasan odgovor na borbu protiv virusa, kao i da će ta inovativnost pomoći i ubrzanom ekonomskom razvoju i nakon pandemije“, kazala je premijerka.

Zbog ovih rezultata Srbija je pozvana da se priključi OECD-ovoj Deklaraciji o inovacijama u javnom sektoru. Deklaracije je potpisalo 2019. godine 35 zemalja članica OECD-a, a Srbija bi bila jedna od retkih zemalja koja bi se priključila iako nije član. Cilj je Derklaracije da podstakne, podrži i ojača inovativnost u javnom sektoru, afirmiše inovativni pristup u rešavanju kako starih, tako i novih izazova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana