Sporazumi važni za buduću saradnju Srbije i Belorusije Tanjug

Objavljeno: 03.12.2019. 14:51 Izmenjeno: 04.12.2019. 12:35

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Belorusije mogla bi da bude povećana, a rezultati su u poslednje dve godine sve bolji i postoji obostrana spremnost za unapređenje privredne saradnje, poručeno na Poslovnom forumu Srbija – Belorusija.

foto Tanjug

Na skupu je potpisivanje više sporazuma o poslovnoj saradnji, u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, i ministara finansija i poljoprivrede Siniše Malog i Branislava Nedimovića.

Na otvaranju Poslovnog foruma Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije rekao je da je ključna poruka za srpske privrednike mogućnost koju daje potpisani Sporazuma sa Evroazijskom unijom i bescarinski izvoz proizvoda i u Belorusiju.

On je naveo da taj sporazum treba da bude verifikovan u parlamentu i pozvao Belorusiju da to učini što pre.

Kazao je i da nije zadovoljan nivoom spoljnotrgovinske saradnje, ali i navodi da su poslovni forumi počeli da daju rezultate, kao i da privrednici iz Srbije i Belorusije imaju poverenja jedni u druge i da o tome svedoče komercijalni ugovori koji su danas potpisani.

Naveo je da je za pospešivanje saradnje važno što se redovno održavaju sednice mešovite komisije, kao i poslovnim forumi.

„Ovaj redovan vid susreta počinje da daje rezultate“, rekao je Vesović i naglasio da veruje da je Poslovni forum značajan kao signal za budući rad.

Predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovicć kaže da je za poslovnu saradnju najvažniji znak podrška političkog rukovodstava.

„Biznis treba da bude krucijalni osnov za bratske odnose između naše dve zemlje“, poručio je Ulahovič i naveo da je jedan od uspešnih predstavnika srske privrede u Belorusiji Dragomir Karić.

On je naveo da je saradnja Belorusije i Srbije usmerena na mašinogradnju, metalurgiju, kao i na razvoj saradnje u poljoprivredi, turizmu IT sektoru i drugim oblastima.

„Slažem se da naša robna razmena ne odražava sve naše mogućnosti. Drago mi je što ćemo danas da potpišemo sporazume koji će da doprinesu da razmena bude do 500 miliona dolara i više. Naša razmena deluje u okviru slobodne trgovine i to su odlični uslovi za dalju saradnju“, rekao je Ulahovič i dodao da je potrebno napraviti dugoročan plan saradnje.

U svom obraćanju govorio je o prijateljstvu dve države, i naveo da je pre 20 godina bio u Beogradu kada ga je jedan stariji Beograđani zagrlio zbog podrške Belorusije i njenog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je posetio Srbiju u vreme bombardovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Delimično oblačno

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana