Sporazum o saradnji Srbije i italijanske regije Veneto Tanjug

Objavljeno: 04.02.2020. 18:29 Izmenjeno: 05.02.2020. 11:18

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je  posle potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja sa predsednikom italijanske regije Veneto, Lukom Zajom, da su Srbija i Italija strateški partneri o čemu najbolje svedoči stalni napredak u oblasti ekonomske saradnje.

FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC / bb

Predsednica vlade istakla je da će potpisani sporazum omogućiti ne samo nastavak saradnje u domenu ekonomije i proizvodnih delatnosti, već i proširiti saradnju na oblasti savremenog stvaralaštva i kreativnih industrija, obrazovanja i nauke, sa ovom italijanskom regijom.

Brnabić je ocenila da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje u oblasti inovacionih tehnologija i investicija malih i srednjih preduzeća iz Veneta, regije koja se u ovoj oblasti pokazala kao lider u Italiji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Dobri uslovi i podsticaji koje Srbija nudi italijanskim kompanijama i stabilno poslovno okruženje su garant nastavka saradnje, istakao je predsednik Veneta, naglašavajući da Srbiju doživljava kao suseda i veoma važnog partnera.

Predsednik Veneta Luka Zaja ponudio je pomoć i iskustva koje Veneto ima u oblasti digitalizacije zdravstva, s obzirom na to da je ova regija uspela u potpunosti da digitalizuje zdravstveni sistem, a što je omogućilo i potpunu kontrolu troškova, lakši rad zdravstvenim radnicima i veće poverenje građana u zdravstveni sistem.

Premijerka Brnabić objasnila da Srbija ubrzano radi na planu digitalizacije, a da će fokus vlade u narednom periodu biti upravo na kompletnoj digitalizaciji zdravstvenog sistema, i da bi u tom smislu iskustva Veneta bila višestruko značajna za Srbiju.

Predsednik Veneta zahvalio je na pomoći koju je Srbija uputila Veneciji za sanaciju štete nastale nakon poplava u ovom italijanskom gradu u novembru prošle godine, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana