Sporazum o saradnji Savskog venca i kineskog grada Lišui Tanjug

Objavljeno: 29.06.2018. 14:04 Izmenjeno: 29.06.2018. 14:05

Opština Savski venac potpisala je Sporazum o prijateljskoj saradnji sa kineskim gradom Lišui, a predsednica opštine Irena Vujović veruje da će se na taj način saradnja Srbije i Kine dodatno ojačati.

foto Tanjug

Vujović je istakla da je ovo veliki dan za opštinu i obećala da će prijateljima iz Kine približiti kulturu Savskog venca i celog Beograda.

„Razmenićemo iskustva i mišljenja u vezi sa funkcionisanjem uprave, a približićemo i kulturu, turizam i istoriju dve zemlje“, poručila je Vujović i dodala da je ovo samo prvi korak saradnje.

Podsetila je da se u Kući kralja Petra tradicionalno obeležavaju i Dani kineske kulture, koji će, kaže, sada biti na višem nivou.

Gradonačelnik kineskog grada Lišui Čen Ruišang zahvalio je predsednici opštine i predstavnicima srpske vlasti na podršci koju pružaju svim građanima Kine koji žive u Srbiji.

„Nakon potpisivanja sporazuma postavićemo temelje kojim ćemo produbiti saradnju u svim oblastima kao što su ekonomija, trgovina, kultura, sport i sve druge sfere“, rekao je Ruišang.

On je istakao i da će se, u skladu sa politikom kineskog predsednika Si Ðinpinga „Jedan pojas-jedan put“, truditi da saradnja opštine i grada bude još bolja i jača.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici kineske ambasade u Beogradu, a Tian Ji Šui čestitao je potpisnicima u ime ambasadora Li Mančanga

Šui je istakao da se na ovaj način potvrđuje čelično prijateljstvo dve zemlje i dodao da se nada da će bratimljenje opštine Savski venac i grada Lišui podstaći saradnju drugih opština i gradova Srbije i Kine.

Napomenuo je da je većina građana Kine koji žive u Srbiji, tačnije 4.500, upravo iz okoline tog grada.

„Nadam se da će se rezultati ove saradnje u budućnosti videti u biznisu, ali i razmeni ljudi“, zaključio je Šui.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana