Sporazum o obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj Tanjug

Objavljeno: 25.04.2017. 11:26 Izmenjeno: 26.04.2017. 08:52

Ministar za rad Aleksandar Vulin i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro potpisali su sporazum o obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koja će koštati oko 400.000 evra.

Vulin je rekao da je Srbija ponosna na svoju istoriju i da svoju borbu za slobodu deli sa narodima kojima je sloboda podjednako važna, a da je francuski narod svakako jedan od njih.

On je podsetio da su se u Prvom i Drugom svetskom ratu Francuska i Srbija borile protiv istog neprijatelja i dodao da srpski i francuski narod dele čežnju za slobodom.

„U Prvom svetskom ratu zajedno smo ginuli, oslobađali Beograd, zajedno smo bili u najtežim trenutcima naše istorije sa francuskim narodom. Zato su naši preci i podigli spomenik zahvalnosti“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima spomenik je znak dubokog prijateljstva između Srbije i Francuske i duboke povezanosti dva naroda koja dele zajedničke vrednosti.

„Nikada nećemo zaboraviti pomoć koju smo dobili od Francuske u najtežim trenutcima naše istorije. Nikada nećemo zaboraviti da smo zajedno verovali u ideju slobode, da smo zajedno umirali i da smo se zajedno izborili za novi život“, rekao je Vulin.

Navodeći da je Francuska uvek bila na strani Srbije on je istakao da obnova spomenika nije samo obnova jedne materijalne vrednosti koja je bila oštećena vremenom već da je to još jedan dokaz da se prijateljstvo dva naroda nikada nije umanjilo i da se vrednosti naša dva naroda nisu promenile.

„Bratstvo i jedinstvo i sloboda jeste suština srpskog, baš kao što je suština i francuskog naroda“, rekao je Vulin dodajući da je Vlada Srbije kroz Ministarstvo rada odvojila 22 miliona dinara za obnovu spomenika.

On je naveo da će obnova spomenika koštati oko 400.000 evra, od čega će 22 miliona dinara dati Vlada Srbije, a francuska ambasada oko 200.000 evra.

Moro je rekla da je veliko zadovoljstvo što je potpisala sporazum o obnovi spomenika dodajući da je cilj da obnova bude završena do 11. novembra ove godine.

„Potpisivanje ovog sporazuma ne okončava ovaj predmet, već je ovo otvaranje jedne nove stranice. Veliki posao je pred nama“, rekla je Moro.

Ona je istakla da je Vlada Srbije zamolila Francusku da da svoj doprinos obnovi spomenika, a Francuska je, kako bi se obezbedila sredstva, pozvala da se javno daju finansijski doprinosi.

Prema njenim rečima doprinos su dali Vlada Francuske, udruženja starih ratnika, francuske kompanije, ali i građani vezani za prijateljstvo sa Srbijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana