Sporadični vazdušni napadi drugog dana primirja

Objavljeno: 28.02.2016. 13:40 Izmenjeno: 28.02.2016. 13:40

Drugog dana od stupanja na snagu, prva velika obustava vatre od početka sukoba u Siriji se uglavnom poštuje, ali opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u centralnom delu i na severu Sirije zabeleženo nekoliko vazdušnih napada.

Ta nevladina organizacija sa sedištem u Londonu navodi da su avioni, za koje se, kako tvrde, „veruje da su ili sirijski ili ruski“, bombabrdovali sedam sela u provincijama Alepo i Hama i da je u području Alepa poginula jedna osoba, prenosi AFP. Još uvek nije jasno da li su ti napadi izvršeni na teritoriji koju pokriva primirje. Sporazum o obustavi vatre se ne odnosi na teritorije pod kontrolom takozvane Islamske države i Nusra fronta, teororističke organizacije povezane sa Al Kaidom, koje drže više od polovine Sirije.

U drugim delovima zemlje situacija je uglavnom mirna, javlja AFP.

Rusija je u subotu saopštila da je obustavila sve napade u područjima na koje se odnosi primirje, ali je rekla da će nastaviti s napadima na ID, Al Nusru i druge „terorističke grupe“. I koalicija predvođena SAD je saopštila da će nastaviti s napadima na ID i izvela je 12 napada na pozicije džihadista u Siriji.

Primirje koje su dogovorili Vašington i Moskva smatra se za ključni korak ka okončanju sukoba u kome je dosada poginulo 270,000 ljudi a raseljeno više od polovine stanovništva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana