Specijalni sud odbio da vrati jemstvo Miškoviću

Objavljeno: 01.03.2016. 14:06 Izmenjeno: 01.03.2016. 14:06

Specijalni sud u Beogradu odbio je kao neosnovan zahtev odbrane vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića za vraćanje jemstva od 12 miliona evra, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih mu je mera jemstva određena.

Miškovićeva odbrana je tražila vraćanje jemstva pozivajući se na odluke Ustavnog suda kojima je utvrđeno da je rešenjima o produženju pritvora Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora, tvrdeći da iz toga proističe nezakonitost i neosnovanost pritvora pa samim tim i mere jemstva.

Međutim u informaciji dostavljenoj Tanjugu sud je napomenuo da je kao neosnovan zahtev Miškovićevog branioca za vraćanje jemstva, „budući da na strani okrivljenog i dalje stoje zakonom propisani razlozi koji opravdavaju egzistenciju jemstva kao jedne od mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka“.

Sud dalje navodi da je donoseći odluku uzeo u obzir okolnost koju u zahtevu navodi branilac okrivljenog Miškovića, ali da je ocenio da je ona proistekla iz pogrešnog tumačenja odluka Ustavnog suda od 21. januara 2016. godine i 3. oktobra 2013. godine.

Odlukama Ustavnog suda konstatovano je da je povređeno pravo podnosioca ustavne žalbe na ograničeno trajanje pritvora zajamčeno Ustavom, a ne, kako to branilac tvrdi, zakonitost, odnosno osnovanost pritvora.

„Pa kako osnovanost, odnosno zakonitost rešenja o produženju pritvora, koja su bila predmet razmatranja od strane Ustavnog suda, u konkretnom slučaju ničim nije dovedena u pitanje, to je i zamena mere pritvora blažom merom – jemstvom, u konkretnom slučaju u potpunosti saglasna zakonu“, navodi se u saopštenju suda.

Mišković je u pritvoru bio sedam meseci, posle čega je uz jemstvo od 12 miliona evra u gotovini pušten da se brani sa slobode, ali uz meru oduzimanja pasoša koja je i dalje na snazi.

Jemstvo se određuje umesto pritvora kao mera obezbeđenja da okrviljeni neće pobeći odnosno da će se do kraja sudskog postupka odazivati pozivima suda i vraća se tek po pravosnažnom okončanju postupka.

On je optužen za oštećenje putarskih preduzeća i utaju poreza.

Suđenje mu je razdvojeno od postupka protiv ostalih optuženih krajem prošle godine zbog problema sa zdravljem.

U postupku protiv ostalih optuženih u toku je izlaganje završnih reči, nakon čega će uslediti presuda, a Miškoviću će suđenje biti nastavljeno nakon oporavka od zdravstvenih tegoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana