Spajić u PES-u predstavljen kao budući premijer tanjug

Objavljeno: 12.06.2023. 00:07 Izmenjeno: 12.06.2023. 09:45

Konferenciji su prisustvovali predsednik Crne Gore Jakov Milatović i nekadašnji premijer Zdravko Krivokapcih.

Nosilac izborne liste i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić izjavio je  da je je taj pokret, uprkos svim pritiscima i zloupotrebama državnih resursa u izbornoj kampanji, zadovoljan postignutim izbornim rezultatom. Spajić, koga je član PES predstavio kao budućeg premijera Crne Gore, rekao je da je ovo velika pobeda za PES, koja se nije desila u Evropi. Iako do juče vanparlamentarna stranka, PES je postao najveća stranka u Crnoj Gori, rekao je Spajić, koji je konferenciju za novinare u izbornom štabu održao na crnogorskom i engleskom jeziku. „Ostvarili smo dobar rezultat i očekujemo da se vlada što pre formira i razgovaraćemo sa svima koji dele naše vrednosti“, rekao je Spajić. Dodao je da o formiranju vlade sa DPS-om i Urom. Odgovarajući na pitanja novinara, Spajić je rekao da od budućih partnera u vladi očekuje da zajedno ostvare 95 odsto planiranog za građane Crne Gore. Partneri za PES su svi koji se slazu sa programskim principima PES-a i sprovođenjem programa Evropa sad 2. Na pitanje da li će o vladi razgovarati za listom Za budućnost Crne Gore, Spajić je rekao da to pitanje treba ostaviti za sutra. Konferenciji su prisustvovali predsednik Crne Gore Jakov Milatović i nekadašnji premijer Zdravko Krivokapić

. Prema projekciji CeMI na osnovu 93,7 odsto obrađenog izbornog uzorka, Pokret Evropa sad ima 23 poslanika, koalicija Zajedno okupljena oko DPS ima 21, a lista Za budućnost Crne Gore 13 mandata u crnogorskom parlamentu. Koalicija Hrabro se broji (Demokrata i GP URA) imaju 11 poslanika, Bošnjačka stranka trenutno ima šest, SNP i Demos tri poslanika. U parlament, prema ovoj projekciji, ulaze i Albanski forum sa dva, Albanska alijansa i HGI sa po jednim poslanikom. Ispod cenzusa su trenutno Pravda za sve, SDP, Preokret, Narodna koalicija, Pokret za promene i Mi možemo. S obzirom na to da su PES, DPS, ZBCG i koalicija Demokrata i URA poruccili da bez njih nema formiranja stabilne reformske vlade i buduchi da se PES izjasnio da neche formirati vladu sa GP URA, analiticcari procenjuju da buducha vlada Crne Gore neche biti ni stabilna, ni dugotrajna. Profesor i analiticcar Miloss Bessich je za podgoriccke Vijesti ocenio da je previsse afera u Crnoj Gori u vrlo slozzenoj politicckoj ekonomskoj situaciji. On smatra da stranke koje budu formiralne vladu treba da postupe pametno, da kalkulissu i naprave rezultat do novih izbora koji che uslediti, jer che se, u protivnom, DPS vratiti na vlast svidjalo se to ljudima ili ne.

Centar za monitoring (CEMI) objavio je preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori na osnovu 98,7 odsto obrađenih listića, prema kojima je najviše glasova dobio Pokret Evropa sad, sledi savez „Zajedno“, pa koalicija „Za budućnost Crne Gore“. Na izborima u nedelju učestvovalo je 15 lista, a prema rezultatima koje je objavio Centar za monitoring „Pokret Evropa sad“ osvojio je 25,6 odsto glasova odnosno 23 mandata, sledi „Zajedno“ (DPS, SD, LP, DUA) sa 23,8 odsto glasova odnosno 21 mandatom, pa Za budućnost Crne Gore“ (NSD, DNP, RP) sa 14,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata, prenosi portal RTCG. Prema rezultatima koje je objavio CEMI, Bošnjačka stranka osvojila je 6,9 odsto odnosno 6 poslaničkih mandata, „Na pravoj strani svijeta“ (HGI) – 0,6 odsto ili jedan mandat, „Pravda za sve“ 2,9 odsto – bez mandata, „Za tebe“ (SNP i Demos) 3,3 odsto ili tri mandata, Narodna koalicija „Složno i tačka“ 1,1 odsto – bez mandata, Albanska alijansa – 1,4 odsto što je jedan mandat, Pokret Preokret 1,4 odsto – bez mandata, Pokret za promjene 0,7 odsto – bez mandata, „Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru“ 0,5 odsto – bez mandata, „Za našu kuću“ (SDP) 2,8 odsto – bez mandata, „Hrabro se broji“ (Demokrate i URA) – 12,3 odsto ili 11 mandata, Albanski forum 2 odsto ili dva mandata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana