Šolc:Samit Zapadnog Balkana u novembru kao podsticaj Berlinskom procesu tanjug

Objavljeno: 12.07.2022. 17:46 Izmenjeno: 12.07.2022. 17:57

Dvojica lidera založila su se za to da se nastavi pružanje političke, vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, kao i sankcije Rusiji.

(AP Photo/Markus Schreiber)

Samit Zapadnog Balkana biće održan u novembru ove godine u Berlinu kako bi se dao novi podsticaj takozvanom „Berlinskom procesu“, najavio je nemački kancelar Olaf Šolc, a saopštila nemačka vlada.

Šolc je, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom u Berlinu, tokom kojeg je jedna od tema bilo i proširenje EU na Zapadni Balkan, rekao da bi mogao da bude postignut dogovor o daljim konkretnim koracima za evropske integracije Zapadnog Balkana.

Šolc je ukazao da je Zapadnom Balkanu 2003. godine obećana brza i realna EU perspektiva, ali je ocenio da se od tada malo toga dogodilo, prenela je STA.

On je poručio da bi Nemačka i Slovenija volele da sarađuju na davanju novog podsticaja procesu pristupanja Zapadnog Balkana EU.

Golob, čija je ovo prva bilateralna poseta inostranstvu otkako je preuzeo mandat, rekao je da veruje da se moraju naći načini da zemlje Zapadnog Balkana preduzmu individualne korake i ostvare uspeh na putu ka EU.

„Nažalost, ovaj proces, na način na koji je rađen, proces je koji je doveo do apatije u ovim zemljama jer je apsolutno prespor“, rekao je Golob.

On je ocenio da bi EU trebalo da se usredsredi na nagrađivanje Zapadnog Balkana za napredak na putu ka pridruživanju EU kako bi se tim zemljama dao podsticaj da nastave da slede taj „daleki i izazovni cilj“, navodi Rojters.

Kao primer naveo je pitanje energetike i sugerisao da bi Severnoj Makedoniji moglo da bude dozvoljeno da učestvuje u energetskim projektima širom EU, čim ta država primeni sva energetska pravila EU.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o posledicama rata u Ukrajini, pre svega energetskoj krizi, a Golob je ocenio da je veoma ambiciozan, ali dostižan cilj da se zima preživi bez ruskog gasa, ukoliko EU bude sarađivala.

Šolc je rekao da će EU morati da učini sve da smanji energetsku zavisnost od Rusije i ukazao na pokušaje da se uspostavi infrastruktura, koja bi omogućila kratkoročno vađenje nafte i gasa iz drugih izvora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana