Šolc: Jedini način da se Moskvi ukinu sankcije je mir tanjug

Objavljeno: 14.05.2022. 11:10 Izmenjeno: 14.05.2022. 11:10

Prvi čovek nemačke vlade kaže da će Nemačka i njeni partneri nastaviti da snabdevaju Kijev oružjem i da će da pojačavaju sankcije Rusiji.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je mirovni sporazum između Moskve i Kijeva jedini način da se uklone sankcije protiv Rusije.

„Rusija bi trebalo da shvati u nekom trenutku da je jedina mogućnost da joj se ukinu sankcije je da sklopi sporazum sa Ukrajinom, i to ne može biti nametnut mir“, kazao je Šolc u intervjuu koji je objavljen na informativnom portalu T-onlajn.

On je apelovao još jednom na Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

„Što se tiče svega ostalog, postoji jasan princip: Ukrajina rešava sva pitanja. Ne možemo pregovarati u ime Ukrajine, na ovaj ili onaj način“, dodao je Šolc, preneo je TAS S.

Kancelar Nemačke dodao je da nije primetio napor Moskve da se promeni pozicija po pitanju Ukrajine, tokom nedavnog telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Ne, Moskva nije dostigla nijedan cilj koji je pomenut na početku“, kazao je Šolc.

On je istakao da „NATO ne samo da nije otišao, već je pojačao prisustvo na svom istočnom kraku, dodavši da će Alijansa postati još jača kada Finska i Švedska uđu.

Šolc je ocenio da su efekti sankcija jaki, a kao rezultat, dodaje, „ruska ekonomija će biti pogođena jako, dok je potencijal za razvoj trenutno vrlo limitiran“.

„Da, nastavićemo sa time, jer naš cilj je da ruski pokušaj invazije propadne“, naglasio je.

Šolc i Putin razgovarali su juče o situaciji u Ukrajini, a razgovor je održan na incijativu nemačke strane, saopštila je pres služba Kremlja.

Lideri dve zemlje su se dogovorili da nastave diskusiju uz pomoć raznih kanala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana