Šolc: Događaj u Banjskoj pokazuje da moramo da prevaziđemo konflikte tanjug

Objavljeno: 16.10.2023. 12:40 Izmenjeno: 16.10.2023. 12:58

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je vreme da se u regionu prevaziđu konflikti koji predugo traju, kao i da nedavni događaji u selu Banjska na severu KiM to pokazuju. „Moramo da se vratimo i implementaciji dogovorenih sporazuma“, rekao je Šolc na otvaranju samita Berlinski proces u Tirani. On je istakao da je Berlinski […]

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je vreme da se u regionu prevaziđu konflikti koji predugo traju, kao i da nedavni događaji u selu Banjska na severu KiM to pokazuju. „Moramo da se vratimo i implementaciji dogovorenih sporazuma“, rekao je Šolc na otvaranju samita Berlinski proces u Tirani. On je istakao da je Berlinski proces najbolji instrument za saradnju i integraciju Zapadnog Balkana, kao i da je saradnja zemalja potrebnija nego ikada. „Ne samo zbog dešavanja u Ukrajini, ima novih teških situacija nedaleko od nas poput napada Hamasa u Izraelu“, rekao je on. Dodao je da bi trebalo da se skoncentrišemo na inregracije i dalji proces proširenja i istakao da će tri sporazuma koji će biti potpisani tokom samita imati veoma konkretan uticaj na život građana. Šolc je posebno istakao sporazum o slobodi kretanja po kome će biti moguće putovanje građana samo uz ličnu kartu, kao i sporazum o ujednačenom tržištu koji će, istakao je, zemlje zapadnog Balkana približiti standardima Evropske unije. „To je ono za šta se zalaže Berlinski proces“, rekao je Šolc.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da u regionu Zapadnog Balkana ne bi trebalo da dozvoli da prošlost uništi budućnost, kao i da nedavne tenzije na Kosovu i Metohiji pokazuju da se treba vratiti dijalogu i naći dugoročno rešenje problema. On je na otvaranju samita Berlinski proces u Tirani rekao da treba podstaći pomirenje i da se fokusiramo se na budućnost. „Budućnost je optimističnija, vreme je da zajedno radimo za naš kontinent“, rekao je Mišel. On je ponovio da je cilj da do 2030. godine dođe do proširenja, kao i da do tada obe strabne treba da pokažu da su spremne za to. „Morate da pokažete spremnost kroz sprovođenje reformi. Želimo da vodimo i delimo budućnost, a proširenje je ulaganje u mir i napredak. Berlinski proces je najbolji za jačanje tog porstupka“, rekao je Mišel. Prema njegovim rečima, evrointegracije su za Zapadni balkan počele pre 20 godina što je presporo i za EU i za region i ponovio da spremnost mora da postoji sa obe strane. On je, komentarišući raniju izjavu albanskog premijera Edija Rame da su Zapadni Balkan i EU kao mlada i mladoženja, pri čemu mladoženja (EU) nikako da stigne, rekao da mlada nije spremna. „Mlada se ne sprema aktivno za venčanje“,rekao je Mišel. istakao je da je rat u Ukrajini ukazao na važnost proširenja. „Moramo da se držimo zajedno da branimo međunarodno pravo, da budemo jači da promovišemo naše vrednosti i zajedničke interese. Kristalno je jasno želimo da vas podržimo“, rekao je Mišel.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana