Solberg:Odnosi dve zemlje partnerski,podrška Osla putu u EU Tanjug

Objavljeno: 02.07.2018. 14:00 Izmenjeno: 02.07.2018. 14:00

Norveška i Srbija imaju dobre, partnerske odnose u političkom, ekonomskom i kulturnom domenu i Norveška pruža punu podršku Vladi Srbije u evropskim integarcijama i svim reformskim naporima, poručila je danas premijerka te zemlje Erna Solberg.

Solberg je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, istakla da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima veznim za Zapadni Balkan.

Kako je rekla, Zapadni Balkan i dalje ima potrebu za većom stabilizacijom, ekonomskim razvojem i vladavinom prava.

“Nastojaćemo da pospešujemo saradnju u ovom regionu”, podvukla je Solberg.

Navela je da postoji mogućnost za unapređene ekonomske saradnje dve zemlje, te ukazala da je Srbija priznata destinacija za norveške kompnije, a važno je da se stvore jednaki i predvidivi uslovi za strane investitore, poput odgovarajućih poreskih i organizacionih uslova.

“Treba da poslužimo jedni drugima kao inspiracija”, rekla je Solberg.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je gošći za poseti, koja, kako je rekla, pokazuje sve bolje i bliže odnose Srbije i Norveške i sve bliži nivo sarađe dve zemlje u budućnosti.

Naznačila je da Norveška, iako nije članica EU, podržava evropske integracije Srnije i našoj zemlji pruža veliku podršku i tehničku pomoć.

Norveška je, podvukla je Brnabcih, važan partner kada je reč i o regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Ragzovarali smo o regionalnoj stabilnosti, uvek i o pitanju KiM i mogućnosti za kompromis kako bi se došlo do normalizacije ondosa sa Prištinom i svemu što Srbija čini kako bi raširila dobru komunikaciju, toleranc i rauzmevanje sa svim partnerima na Balkanu”, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da ekonomska saradnja dve zemlje raste, ali da je i dalje skromna.

Prošle godine trgovinska razmena Srbije i Norveške bila je 58,2 miliona evra i bila je rekordna godina, sa osam odsto većom razmenom nego 2016.

“Postoji niz oblasti u kojima možmeo da unapredimo saradnju i nadam se da će posle ove posete uslediti bolji imopuls za norveške inevstitore i njihovo interesovanje za Srbiju”, rekla je Brnabić.

Podvukla je da od Norveške možemo mnogo da naučimo, i kroz Nordisjku poslovnu alijansu – privrednu komoru nordijskih zemalja, i to ne samo o ekonomiji, već i o regionalnoj stabilnsoti i povezivanju.

Ukazala je da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina investirala 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine duplirala iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine.

Posebno je navela da je polovina te pomoći upućena u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

“Norveška radi sa nama na projektima u vezi sa vladavinom prava, podržava rad na medijskoj strategiji, kao i na suzbijanju sive ekonomije”, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana