Šojble razmatra kompromis sa MMF-om o grčkom dugu Tanjug

Objavljeno: 01.05.2017. 10:51 Izmenjeno: 01.05.2017. 10:51

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble razmatra mogućnost kompromisa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o grčkom dugu uoči nemačkih saveznih parlamentarnih izbora u septembru, piše list Velt u vikend izdanju.

 

Prema tekstu, koji prenosi grčki Katimerini, Šojble je zatražio od ministarstva finansija da napravi nacrt mogućeg sporazuma sa međunarodnim kreditorom, čije je sedište u Vašingtonu, o restrukturiranju grčkog duga.

„Nemci su spremni da popuste zahtevima MMF-a: Vlada priprema detaljan dokument o merama za ublažavanje duga”, piše list.

U drugom tekstu objavljenom tokom vikenda, navodi se da je Šojble izjavio kako je Grčka ostvarila veliki napredak u pogledu uvođenja reformi koje bi mogle da rezultiraju odobravanjem dalje finansijske pomoći u bliskoj budućnosti.

„Ukoliko grčka vlada podrži sve sporazume, evropski ministri finansija bi mogli da okončaju reviziju 22. maja i ubrzo posle toga da odobre sledeću tranšu pomoći”, rekao je Šojble za novine Funke Medija Grupe.

Grčka i njeni međunarodni kreditori postigli su preliminarni dogovor na sastanku evrogrupe u aprilu o sledećem transferu oko sedam milijardi evra finansijske pomoći.

Međutim, ministri finansija neće odobriti tranšu dok god ne bude završena revizija o napretku Atine u sprovođenju dogovorenih reformskih mera.

„Što se više bude odugovlačilo, neizvesnost na finansijskim tržištima i privredi će biti veća“, dodao je Šojble.

On je rekao da je grčka vlada obećala da će naparaviri dodatna usklađivanja penzija i poboljšanja naplate poreza.

Na pitanje zašto je optimista da bi pomoć uskoro mogla da bude odobrena, Šojble je odgovorio: „Zato što smo pregovarali vrlo odlučno i grčka vlada je rekla da će penzije više prilagoditi ekonomskoj situaciji“.

„Znam da to nije lako. I ona (grčka vlada) želi da poboljša sistem naplate poreza, tako da prihodi od poreza ponovo porastu od 2020. godine“, naveo je nemački ministar finansija, prenosi Katimerini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana