Šoder: Ne očekujemo navalu migranata, ali treba se pripremiti Tanjug

Objavljeno: 28.09.2016. 14:19 Izmenjeno: 28.09.2016. 16:18

Prema zvaničnim podacima UNHCR-a u Srbiji se trenutno nalazi oko 5.200 migranta i izbeglica sa Bliskog Istoka i severa Afrike, iako je pretpostavka da ih je, neevidentiranih, nekoliko hiljada više, izjavio je danas šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder.

 

Šoder je, u izjavi novinarima, rekao da je njihov broj mnogo manji nego prošle godine, kada ih je na vrhuncu navale u Srbiju dolazilo oko 10.000 dnevno, i da je situacija pod kontrolom, iako taj broj polako raste.

“Teško je predvideti koliko će migranata doći u narednom periodu. Naš moto je ‘nadaj se najboljem, pripremi se za najgore’ i tako gledamo na tu situaciju. Trenutno nije verovatno da će narednih meseci biti veliki priliv, ali ipak bi trebalo da budemo spremni ukoliko se to dogodi”, rekao je Šoder.

On je podsetio da su prošle godine država, međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva imale zajednički pozitivan i proaktivan pristup problemu migranata, ali da danas nije tako i da bi to trebalo da se promeni.

“U trenutnoj situaciji treba da podržimo vlasti da ponovo postave takav sistem, jer bi to pomoglo, ne samo da se bolje upravlja malim brojem migranata, već i da se spreči da taj broj ponovo poraste”, rekao je Šoder.

On je nadležnim organima u Srbiji preporučio da ponovo započnu registraciju novopridošlih migranata u Preševu, jer bi to pomoglo da se poveća bezbednost kako migranata, tako i građana Srbije.

“To je važno i za migratne i izbeglice da od početka znamo da li imaju neke posebne potrebe, kakav im je pravni status dok su u Srbiji. Takođe, rano registrovanje bi pomoglo i u sprečavanju krijumčarenja, i učinilo bi migrante i izbeglice manje podložnim krijumčarima”, smatra Šoder.

Šef predstavništva UNHCR se saglasio sa predsednikom Vlade da Srbija ne treba i da neće da postane “parkiralište za migrante”.

“Zato i treba da podržana u sistemskom i održivom upravljanju problemom migranata, kako bi mogla da nastavi da se ponaša humano i u skladu sa zakonom”, ocenio je Šoder.

Prema podacima UNHCR-a na dan 26. septembar, u Srbiji trenutno boravi 5.200 evidentiranih migranata, od čega se u smeštaju koji je obezbedila država nalazi 4.342 migranta, a na severu zemlje još 459.

Najviše migranata je u prihvatnom centru Krnjača, kod Beograda, gde ih je oko 950, dok se izvan glavnog grada najviše migranata nalazi u prihvatnom centru Adašsevci, kod granice s Hrvatskom, i u Preševu, gde ih je oko 700.

Kada je reč o zimskim uslovima, Srbija ima obezbeđen smeštaj za oko 3.000 migranata.

Od oko 5.000 evidentiranih migranata iz Avganistana je oko 60 odsto, 17 odsto je iz Iraka, 14 odsto iz Sirije, sedam odsto iz Pakistana i dva odsto iz ostalih država.

Polovina ukupnog broja migranta su deca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana