Reakcije na odluku GIK Šapca da poništi izbore: Najsramnija krađa glasova Tanjug

Objavljeno: 25.06.2020. 10:09 Izmenjeno: 26.06.2020. 08:45

Nebojša Zelenović brutalno prekraja izbornu volju građana. Odluka GIK da poništi izbore u Šapcu je najsramnija krađa i flsifikovanje izborne volje Šapčana, ocenjuju naprednjaci i najavljuju žalbu Upravnom sudu.

SNS u Šapcu: Odluka Gradske komisije da poništi izbore skandalozna

Srpska napredna stranka u Šapcu ocenila je da je odluka Gradske komisije da poništi izbore u tom gradu skandalozna i da je doneta po nalogu Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića, koji žele da zadrže vlast uprkos izbornoj volji građana.

SNS navodi da je u Šapcu u toku najsramnija krađa i prekrajanje izborne volje građana i ističu da će braniti glas naroda svim pravnim sredstvima.

Ta stranka će se prvo žaliti Upravnom sudu, od koga, kako navode, očekuju da zaštiti izbornu volju glasača i spreči krađu glasova.

Navode da niko od domaćih i stranih posmatrača nije imao ni jednu jedinu primedbu na tok izbora u Šapcu, kao i da su članovi biračkih odbora iz Zelenovićeve stranke potpisali zapisnike, među kojima je od 100 zapisnika postojala primedba na samo jedno biračko mesto.

Ističu da je predsednik GIK-a Budimir Pavlović odgovoran jer po prijemu izbornog materijala sa biračkih mesta u Šapcu nije utvrdio rezultate izbora u roku od 24 časa, čime je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 stav 1 krivičnog zakonika.

Glišić o Šapcu: Najveća krađa izborne volje građana ikada

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić izjavio je, povodom odluke Gradske izborne komisije u Šapcu da poništi izbore na svim mestima u tom gradu, da je u pitanju najveća krađa izborne volje građana ikada, da je ubeđen u ispravnost izbornog procesa i da će se SNS boriti za poštovanje zakona.

Glišić je naveo da su protekli izbori bili čistiji i pošteniji nego ikada, sa nikada većom izlaznošću i jasnijom voljom građana za promenama u Šapcu.

On je istakao i da je GIK u Šapcu u izbornoj noći konstatovala urednost materijala, kao i da je sav izborni materijal predat kako zakon nalaže, a da predstavnici liste Nebojše Zelenovića nisu imali nijednu primedbu na zapisnik.

„Nakon nekoliko dana pod pritiskom Zelenovića, Petrovića i Sovranija Čonjagića, članovi GIK-a koje su oni postavili, donose sramnu odluku da ponište izbore, jer im se ne sviđa boja voska kojom su pečaćene koverte. Vođen istom logikom, GIK u Šapcu mogao je da donese odluku kojom proglašavaju Nebojšu Zelenovića za sultana mačvanskog“, naveo je Glišić u pisanoj izjavi.

Glišić je poručio da ne odlučuje „Zelenovićeva i Petrovićeva komisija“ ko je pobedio na izborima, već to čine građani na biralištima.

„Naša poruka svima njima je da ćemo volju građana, više od 30.000 birača koji su podržali našu listu, braniti svim zakonskim sredstvima“, rekao je Glišić i dodao da je odluka GIK-a pokazatelj kako „vajne demokrate zamišljaju demokratiju“.

Prema njegovim rečima, lista oko SNS je apsolutno ubeđena u ispravnost čitavog izbornog procesa, za koji je, dodaje, u izbornom danu i sam Zelenović rekao da je zakonit, fer i pošten, a što su potvrdili i inostrani posmatrači.

Poručio je da će se njihova lista odlučno izboriti za poštovanje zakona, i da će sačuvati izbornu volju građana, te da neće odustati od borbe da Šabac ima poštenu i domaćinsku vlast koja „radi za narod, a ne svoj džep“.

„Ovo je najveća pljačka i krađa izborne volje građana ikada viđena u Srbiji. Nebojša Zelenović i Dušan Petrović su do sada krali novac gradana Šapca, a sada pokušavaju da im ukradu i glas, glas željan promena i normalnog života u Šapcu, koji je postao talac Petrovića i Zelenovića“, naveo je Glišić.

Jovanov: Hoće da ponište izornu volju građana

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Milenko Jovanov poručio je da se odlukom da se ponište rezultati izbora u Šapcu poništava izborna volja građana i istakao da SNS ima obavezu da zaštiti slobodu naroda da odlučuje o tome kome želi da pokloni poverenje.

Jovanov je u saopštenju naveo da je Nebojšta Zelenović svoju odluku da izađe na izbore u Šapcu objašnjavao rečima da u tom gradu, zahvaljujući činjenici da on njime upravlja, postoje apsolutno fer i demokratski uslovi za izbore.

Navodi da su na takvim izborima građani Šapca dali 11.279 glasova više listi Aleksandar Vučić – za našu decu, nego listi Petrovića i Zelenovića.

„A onda su Petrović i Zelenović, nakon što su videli te rezultate i shvatili da ih Šapčani više ne žele na čelu svog grada, rešili da pljunu u lice građanima Šapca i preko svoje Gradske izborne komisije, ponište njihovu izbornu volju, jer nije u saglasju sa njihovim željama i potrebama“, naveo je Jovanov.

Dodaje da su izgleda Petrović i Zelenović umislili da su bogovi i da oni, a ne narod, mogu da odrede kakvi rezultati izbora treba da budu, kao i da je važnije šta hoće oni, nego građani Šapca.

„Štaviše, za prethodne dvadeset i četiri godine, koliko su na vlasti u Šapcu, Petrović i Zelenović su od građana uzeli sve. Samo im je glas na izborima ostao, kao poslednje utočište dostojanstva i slobode. Sada bi i to da im otmu. E, to se ne sme dozvoliti“, naveo je Jovanov.

 

Vesić: Lider SzS Dragan Đilas tako „razume demokratiju“

Član predsedništva SNS i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić osvrnuo se na odluku da se lokalni izbori u Šapcu ponove na svih 100 biračkih mesta i istakao da lider SzS Dragan Đilas tako „razume demokratiju“, te da ga „volja naroda nikada nije interesovala“.  – Ovako Dragan Đilas razume demokratiju. Nikada ga nije nije interesovala volja naroda. Učestvuje na izborima samo tamo gde misli da može da pobedi. A kada tamo gde učestvuje na izborima bude potučen do nogu poništava izbore. Poslednji put rezultate lokalnih izbora poništavala je Mirjana Marković 1996. godine. Kako se istorija ponavlja i kako uvek ima ljudi koji misle da je njihova bahatost jača od narodne volje – piše na Fejsbuk stranici Gorana Vesića.

Orlić: Najveća izborna krađa u istoriji višestranačja

Član Predsedništva SNS Vladimir Orlić izjavio je da se u Šapcu, gde su poništeni rezultati izbora, dešava najveća izborna krađa u istoriji modernog višestranačja.

„Stari lopovi su, nakon narodnih para, sada za svoj plen proglasili i tuđe glasove na izborima, volju čitavog grada i budućnost njegove dece“, naveo je Orlić u saopštenju.

On kaže da je sada jasno kako bivši režim zamišlja demokratiju: tako što besramno krade narodnu volju, a preko svojih poslušnika u izbornoj komisiji nad kojom imaju apsolutnu kontrolu – poništava sve izbore na kojima izgubi.

„A izgubili su, voljom izmučenog i unesrećenog naroda, koji su žuti baroni decenijama samo pljačkali i maltretirali, sa 11.279 glasova razlike. Toliko je velika razlika između liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ i liste žutih barona Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića“, naveo je Orlić.

Navode da su takve izveštaje potpisali i njihovi predstavnici na biračkim mestima, a da su potvrdili brojni domaći i međunarodni posmatrači,

„Rešili su da – sve to pogaze! Da pljunu u lice celom Šapcu, Srbiji i svetu, brutalno pocepaju narodnu volju i pravo na izbor, a demokratiju i slobodu spakuju svojim prljavim rukama pravo u svoje debelo zamašćene džepove“, naveo je Orlić.

On navodi da tako neće moći, da je narodna volja svetinja i da u Srbiji neće odlučivati „žuti baroni“ dekretima, već narod na poštenim izborima.

PS Šabac: Nezapamćena krađa i prekrajanje izborne volje

Pokret socijalista Šapca ocenio je da se u Šapcu, gde su poništeni rezultati izbora, odvija nezapamćena krađa i najgrublje prekrajanje izborne volje građana.

PS navodi da Nebojša Zelenović i Dušan Petrović još misle da je Šabac njihov privatni grad i da pokušavaju da otmu grad od naroda koji ih je poslao na političku marginu, isto kao što su nekada, kako navode, otimali i Srbiju.

Navode da će zajedno sa SNS svim pravnim sredstvima braniti glas naroda i njegovo dostojastvo, te da pljačka, lopovluk i bezakonje neće proći u Šapcu.

Nebojša Zelenović brutalno prekraja izbornu volju građana.  Odluka Gradske izborne komisije da poništi izbore u Šapcu je  najsramnija krađa i flsifikovanjea izborne volje Šapčana, ocenjuju naprednjaci i najavljuju žalbu Upravnom sudu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 7°C

Delimično oblačno

Subota
Moguća kiša

Max: 16°C
Min: 6°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana