SNS o tome ko je omogućio izvoz oružja u Jermeniju Tanjug

Objavljeno: 08.08.2020. 15:34 Izmenjeno: 08.08.2020. 17:37

Potpredesnica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić danas je dovela u pitanje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je vlada Mirka Cvetkovića u vreme kad je predsednik Srbije bio Boris Tadić, donela zaključak da se oružje izvozi u Jermeniju, a iz Srpske napredne stranke poručuju da su njene tvrdnje neistinite i da dokumenti ukazuju na činjenicu da je tadašnja vlast omogućila izvoz oružja

Vučić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pokazao dokument, zaključak Vlade Srbije od 24. maja 2012. godine u kojem, kako je rekao, stoji da je tadašnja Vlada na predlog Ministarstva ekonomije saglasna da Ministarstvo ekonomije izdaje dozvole za izvoz naoruzanja u Jermeniju.

Tepić je u saopštenju za medije navela da je 2006. obustavljen izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju, a da je 2011. Zastava obavestila javnost da je sklopila sporazum o izgradnji fabrike oružja i izvozu tehnologije u Baku, čime je, kako kaže, Vlada dovedena pred svršen čin i zatražila je da Ministarstvo odbrane zatraži da se zaključak povuče.

Dodala je da je pokrenuta procedura za ukidanje zabrane izvoza u Azerbejdžan da bi se u Baku izvezla samo oprema za fabriku.

Ona tvrdi da se u Jermeniju ništa nije izvozilo do 2017. godine.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novoog Sada Miloš Vučević, međutim, poručio je da je „sve što su rekli dovodeći u vezu aktuelnu vlast sa izvozom oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju, dokumentovano notorna laž“.To, kako kaže, potvrđuje Zaključak Vlade Srbije od 24. maja 2012. godine.“Dok je taj isti Boris Tadić bio predsednik države, Vlada na čijem čelu je bio Mirko Cvetković, donosi „Zaključak na predlog tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, da je saglasna da se izvozi oružje za potrebe državnih organa Jermenije“, naveo je Vučević.

Dodao je da je to bila zvanična odluke Vlade Srbije „kojom je sa Andrićevog venca upravljao direktno Boris Tadić“.“Mogu sad da pokušaju da se peru kakvim god lažima, činjenica je da su oni omogućili izvoz oružja i to odlazeći sa vlasti. Građani Srbije moraju da znaju da je to omogućila banda žutih lopova“, napisao je Vučević u saopštenju.Kako je naveo, odlukom Vlade od 24. maja 2012. godine, omogućen je izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju, u istom obimu kao i za Azerbejdžan.

Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS, takođe ukazuje na dokument koji potvrđuje da je vlada Mirka Cvetković omogućila izvoz oružja. Jovanov navodi da njihovo najnovije „otkriće“ ima veze sa istinom baš koliko i „plantaže marihuane u Moroviću, koje je videla isključivo Marinika Tepić, niko pre nje i niko posle nje, osim možda Borisa Tadića“.

Podsetivši da je odlukom Vlade od 24. maja 2012. omogućen izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju Jovanov postavlja pitanje ko je bio na vlasti 2011. i 2012. godine, Vučić, ili Tadić, Ðilas i Marinika Tepić.

„Dakle, jasno je kao dan da je ono što je usvojeno 2006. godine, a tiče se zabrane izvoza naoružanja i vojne opreme u Azerbejdžan i Jermeniju, izmenjeno u vreme vlasti Tadića, Ðilasa i Marinike Tepić i taj je izvoz omogućen. Oni su ti koji su doneli sve neophodne odluke kojima se ovaj izvoz dopušta i omogućava“, zaključio je Jovanov.

Vladimir Orlić, član Predsedništva Srpske napredne stranke, poručio je da Boris Tadić i Marnika Tepić slobodno mogu da se upuste u trku za najvećeg lažova posle pokušaja da iskrive istinu u vezi izvoza naoružanja
Saopštenje Orlića prenosio u celosti:

U malenoj bari tajkunsko – lopovskog bivšeg režima odvija se ovih dana pravi mini duel. U međusobno takmičenje za titulu najvećeg lažova među društvom u žabokrečini, onog ko će biti ubedljivo najsmešniji u mucavim pokušajima da poriče i lažira njihove sopstvene odluke o izvozu naoružanja, upustili su se Marinika Tepić i Boris Tadić.

I vlada zaista mrtva trka među dvoje pajaca, teško je reći ko je od njih trenutno smešniji. Da li Tadić, koji priznaje da je njegova Vlada dozvolila izvoz oružja u Azerbejdžan, a dve godine kasnije i  u Jermeniju, ali se vajka da je to bilo „samo par nedelja pre kraja mandata“. Ili možda Tepić, koja smatra da je njihov režim bio „doveden pred svršen čin“, čim je neko sklopio ugovor, pa su prosto morali da taj izvoz dozvole, jadni oni. Dok oboje u glas bezumno zapomažu „Ali, za te naše odluke je kriv Vučić!“ – cela Srbija se smeje. A svet u neverici samo odmahuje glavom, gledajući kakve su kreature nekada vodile našu zemlju. I intelektualne, ali i moralne, očigledno kivne što su započeli izvoz koji nisu realizovali samo zato što su – ostali bez vlasti. I za to ostajanje bez fotelja im je pre svega kriv Vučić. Zato ga proklinju i krive i za sve ostalo, pa čak i za ono što su sami potpisivali.

Teško je predvideti ishod ovog neizvesnog duela. Da li će Marinika uspeti da ubedi ostatak bare da je najveći „stručnjak“ za naoružanje i kokoške umešane u organizovani kriminal? Ili će Tadić uspeti u naporima da postane veća Marinika od Marinike? Utvrdićemo u narednim epizodama ove napete sapunice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno oblačno

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 11°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana