SNS i SPS: Vlast ispunjava dogovoreno Tanjug

Objavljeno: 09.12.2019. 16:38 Izmenjeno: 09.12.2019. 16:38

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić i šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević saglasili su se tokom rasprave o setu zakona kojima se unapređuje izborni ambijent u državi da je vladajuća koalicija ispunila gotovo sve preporuke Evropskog parlamenta i različitih organizacija koje su im predočene.

Navodeći da će se u petak, 13. decembra održati treća runda razgovora vlasti i opozicije, uz posredovanje EP, Orlić je kazao da u njoj učestvuju oni koji su ozbiljno pristupili pitanju izbornog procesa.

Kako je rekao, apsolutno sve što je dogovoreno, a tiče se Vlade Srbije, Radne grupe, ministarstava ili Narodne skupštine je duboko u implementaciji ili je već završeno.

“Sve što je bila naša obaveza neće biti u “crvenoj boji“ koja pokazuje da nema pomaka. Svuda smo napravili pomak, svuda je implementacija u toku ili je završena. Kada usvojimo set zakona imaćemo još nekoliko “zelenih“. Posao je završen i to je najbolji odgovor onima koji se samo pretvaraju da ih nešto zanima u vezi izbornih uslova”, rekao je Orlić.

Zamenik šefa poslanika SNS je podsetio da je deo opozicije za beogradske izbore, zahtevao prisustvo OEBS-a, pa su naveli da to nije važno kada je ispunjeno, tražili su da se formira Nadzorni odbor skupštine, to je sada u toku, pa se opet prave da ništa nisu rekli.

“Hvala lažovi što ste priznali da ste lagali”, rekao je Orlić i dodao da je raspisan poziv za izbor tri nedostajuća člana REM-a što je deo opozicije takođe tražio, a da sad kažu – nećemo ni to.

Milićević je ocenio da je deo opozicije proces dijaloga shvatio kao šalu i priliku da zavarava javnost, jer je, kako kaže, bojkot od početka bio njihova namera i jedina opcija.

“Izigravali su žrtve pokušavajući da među građanima pronađu one koji se tako osećaju. Ovo nije Srbija koji su nekada mogli da prevare. Prizivali su evroparlamenarce, a danas sa njima ne razgovaraju u skupštini nego u hotelskim lobijima”, rekao je Milićević.

On je dodao da je bilo logično da deo opozicije prihvati poziv predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i da o izbornim uslovima razgovaraju još u martu.

“Sve sugestije koje smo dobili kroz izveštaj Evropske komisije su uvažene”, primetio je Miilćević i dodao da se ispostavljanjem zahteva dela opozicije obesmišljava parlament, te da je to narušavanje dostojanstva parlamenta.

Milićević je poručio da je vlast spremna da razgovara o svemu što može da unapredi izborne uslove, ali kada se kaže 42 zahteva ili bojkot, ne može da se govori o putu ka konsenzusu, jer je reč o ultimatumu.

“Ako imate poverenje građana čemu onda bojkot”, upitao je Milićević.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj rekao je danas da je vlast pokazala “izliv demokratičnosti i tolerancije” po diktatu Evropske unije, a da se nije osvrtala na apele radikala koji su ukazivali na probleme u parlamentu.

“Tek kada je skup nevladinih organizacija izneo svoje mišljenje i kritiku onda se ovde stanje promenilo. To govori o vladajućoj većini i kako rukovodstvo skupštine radi”, rekao je Šešelj.

Komentarišući set zakona kojima se unapređuju izborni uslovi, Šešelj je rekao da se postavlja pitanje da li je do sada bila praksa da se koriste službeni automobili za vreme kampanje ili trošenje javnih resursa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana