Smiljanićeva ulica utvrđena za prostorno kulturno-istorijsku celinu   Beoinfo

Objavljeno: 12.04.2021. 12:23 Izmenjeno: 12.04.2021. 12:23

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da je Smiljanićeva ulica u Beogradu utvrđena za prostorno kulturno-istorijsku celinu

Smiljanićeva ulica predstavlja jedinstveni gradski prostor formiran krajem 19. i početkom 20. veka. Najvredniji deo ulice je na potezu od Njegoševe do Krunske ulice. Zbog svojih karakterističnih tipoloških odlika i arhitektonsko-urbanističke vrednosti i skladnog ambijenta s početka 20. veka, predstavlja neprocenjivo nasleđe i svedočanstvo u okviru hronologije razvoja prestonice – navodi se u saopštenju.

Specifični ulični potez čine prizemne kuće autentičnog izgleda, građene u istom vremenskom periodu i istih tipskih odlika i stilizacije. Takođe, predstavljaju neraskidivi deo arhitektonsko-urbanističkog razvoja šireg područja Istočnog Vračara.

Osnovna svojstva tog područja, kako se navodi, predstavljaju očuvanost građevinskog fonda i urbanističke matrice.

– Očuvan je niz objekata koji se ističu svojim arhitektonskim karakteristikama, stilskim i tipskim posebnostima. Graditeljsko nasleđe pripada stilskim karakteristikama koje se vezuju za akademsku i secesijsku koncepciju. Sociološka i kulturno-istorijska vrednost prostorno kulturno-istorijske celine vezana je za ličnosti koje su imale neposredni uticaj na društveni i obrazovni razvoj Beograda i Srbije i koje su bile stanovnici tog prostora – ističe se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Umerena kiša

Trenutna temperatura 10°C

Umerena kiša

Subota
Pretežno sunčano

Max: 18°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana