SMATSA dobila zajam EBRD-a od 35 miliona evra Tanjug

Objavljeno: 05.01.2018. 15:55 Izmenjeno: 05.01.2018. 15:55

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je odobrila Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) zajam od 35 miliona evra za unapređenje usluga u vazdušnoj plovidbi u te dve države.

 

Zajam će biti iskorišćen za finansiranje nadgradnje hardvera i softvera sistema za kontrolu letenja i sistema za obradu podataka, kao i za unapređenje sistema vazduhoplovne fiksne telekomunikaicione mreže (AFTN) i sistema za razmenu poruka u vazduhoplovstvu (AMHS), navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ovo će, kako je saopšteno, biti ključni element u sveobuhvatnom programu modernizacije kompanije, koji uključuje proširenje postojeće zgrade kontrole letenja u cilju povećanja kapaciteta, nove tornjeve kontrole letenja na aerodromima u Beogradu i Nišu, kao i centar za potrebe održavanja kontinuiteta pružanja usluga u slučaju katastrofičnih situacija u Nišu.

Ovaj projekat deo je šireg programa ““Jedinstveno evropsko nebo““, koji za cilj ima unapređenje bezbednosti, povećanje kapaciteta i efikasnosti vazdušnog saobraćaja.

Jedinstveno evropsko nebo je inicijativa kojom rukovodi Evropska komisija kako bi usaglasila modernizaciju evropske infrastrukture za upravljanje vazdušnim saobraćajem.

To podrazumeva nadgradnju u zemljama EU, kao i u susednim zemljama, što će dovesti do pouzdanije komunikacije među sistemima.

SMATSA-in sveobuhvatni program modernizacije je u skladu sa procesom harmonizacije Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, koji će usluge vazdušnog saobraćaja širom Evrope učini dostupnijim i efikasnijim, od čega će na kraju koristi imati putnici i drugi korsinici vazdušnog prostora, dodaje se u saopštenju.

EBRD i SMATSA su ranije sarađivali u 2005. godini, kada je banka obezbedila zajam od 33,5 miliona evra za program modernizacije.

EBRD je do danas uložio preko 4,6 milijardi evra u ekonomiju Srbije, od čega većina investicija podržava privatno preduzetništvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana