Slovenski lingvisti u SANU Tanjug

Objavljeno: 17.10.2016. 14:00 Izmenjeno: 17.10.2016. 11:53

Predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić otvorio je danas zasedanje Međunarodne radne grupe i Međunarodne komisije Opšteslovenskog lingvističkog atlasa (OLA) pri Međunarodnom komitetu slavista.

Kostić je naglasio da SANU obeležava 175 godina „kontinuiteta ideje sa jednim od osnovnih zadataka da radi na jeziku, koji je naša jedina i ultimativna otadžbina“.

„Akademija slavi 175 godina rada na problemu jezika i u ovom trenutku naši lingvisti predstavljaju jedan od najjačih, najsnažnijih segmenata zadataka i ideja i onoga što postižemo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti“, rekao je Kostić.

On je pomenuo da je u okviru proslave 175 godina, SANU organizovala seriju lingvističkih predavanja i da je „mala kruna tih napora“ sastanak međunarodnih radnih tela OLA, poručivši lingvistima da su vrata SANU otvorena za napore koje oni ulažu.

Predsednik Srpske nacionalne komisije za OLA akademik Slobodan Remetić osvrnuo se na istorijat i značaj projekta Opšteslovenskog lingvističkog atlasa, kao i na doprinos jugoslovenske i srpske lingvistike.

Remetić je rekao da se svake 13. godine okupljaju lingvisti u domu jednog od 13 učesnika u velikom zajedničkom naučnom poduhvatu da u konstruktivnoj atmosferi nastave rad na delu koje su započeli i u amanet im ostavili veliki prethodnici.

„Posle 13 godina ponovo smo pod okriljem SANU, čiji je glasoviti predstavnik Aleksandar Belić upisan u osnivače grandioznog naučnog poduhvata temeljenog na činjenicama svih slovenskih dijalekata“, istakao je Remetić, podsetivši da je Srbija dva puta bila domaćin godišnjeg zasedanja radnih tela OLA – u Aranđelovcu 1989. i 2003. godine.

Ovogodišnje zasedanje, koj će trajati do 23. oktobra, okupilo je 48 učesnika iz inostranstva i 15 domaćih dijalektologa.

OLA, prema Remetićevim rečima, svedoči da dobro utemeljeni naučni projekti mogu odoleti iskušenjima političke prirode i istakao da izrada dela te vrste spada u najveće lingvističke poduhvate i krunu rada struke.

Remetić je citirao srpskog filologa, akademika Pavla Ivića da jezički atlasi spadaju u riznucu fundamentalnih tekovina kulture civilizovanih naroda.

On je podsetio da je odluka o tome da se pristupi najvećem i najsveobuhvatnijem lingvističkom naučnom poduhvatu doneta 1958. u Moskvi, a godinu dana kasnije osnovan je Jugoslovenski komitet za lingvističke atlase, kasnije preimenovan u Međuakademijski odbor za dijalektološke atlase.

Danas na izradi atlasa rade aklademije nauka iz 12 slovenskih zemalja, kao i Srpski institut iz Budišina u Nemačkoj.

Remetić je naglasio da je OLA uspeo da prevaziđe sva iskušenja, upliv politike, opasnost od promovisanja novih književnih jezika, a kao preduslove za dalje uspešno odvijanje tog projekta naveo je timove sastavljene od iskusnih stručnjaka i mladih naučnika i adekvatnu i blagovremenu materijalnu potporu države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana