Slovenija jača ograde uprkos zatvaranju rute

Objavljeno: 15.03.2016. 08:40 Izmenjeno: 15.03.2016. 08:40

Vlasti Slovenije su potvrdile da će privremene ograde od bodljikave žice na granici zameniti novim, jačim i izdržljivijim.

„Nastavili smo sa zamenama privremene ograde kako smo planirali“, izjavila je za AFP portparol slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Vesna Mitrič.

Ona je dodala da će nova barijera biti postavljena oko turističkih letovališta, gradova i tranzitnih mesta duž granice sa Hrvatskom.

Slovenija je u decembru podigla 166 kilometara privremene ograde da bi sprečila nekontrolisan priliv migranata koji su dolazili iz Hrvatske.

Od oktobra prošle godine, skoro pola miliona izbeglica je prošlo tu granicu, od kojih je većina išla u Austriju i Nemačku.

Kada je početkom meseca Slovenija zatvorila granicu za migrante, slovenački premijer Miro Cerar je rekao da ograda „više neće biti potrebna“ kada Grčka i druge balkanske zemlje počnu da primenjuju šengenski pogranični režim i kada se zaustavi priliv migranata, podsetio je AFP.

„Dosad smo zamenili 10 kilometara ograde od bodljikave žice novom“, rekla je Mitrič, dodajući da je nova ograda postavljena oko Novog Mesta i Maribora u zonama tranzita, selima i turističkim mestima.

AFP navodi da je podizanje nove ograde razljutilo lokalno stanovništvo na jugu zemlje koje tvrdi da to loše utiče na turizam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak

Trenutna temperatura °C

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 29°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana