SLO, mediji: Moguće posledice nasilnih protesta u BG Tanjug

Objavljeno: 19.03.2019. 14:13 Izmenjeno: 19.03.2019. 14:13

Slovenački listovi ocenjuju da nasilan upad dela demonstranata i opozicije u RTS pokazuje da su učesnici protesta očajni i da od tada čak i Brisel veruje da srpska opozicija, nesposobna da se afirmiše na izborima, ide na „zakon gomile“.

Ljubljanski „Dnevnik“ konstatuje da su posle višemesečnih mirnih protesta, demonstranti prešli „osetljivu liniju“ između demokratskog prava na mirno izražavanje neslaganja sa vladinom politikom i protesta u državnoj televiziji.

„Dnevnik“ navodi da su „kulturni i dostojanstveni“ protesti postajali sve neprijatniji po elitu, na čelu sa Vučićem, a da je Zapad bio na „dobrom putu“ da prizna legitimitet tog pokreta, ali da od upada u subotu, „čak i Brisel veruje u Vučićevu teoriju o ekstemistima koji, neposobni da se afirmišu na izborima, žele da primene zakon gomile“.

„Ako iko može da bude zadovoljan razvojem događaja na ulicama Beograda tokom vikenda, to je srpski predsednik Aleksandar Vučić“, navodi list i napominje da je jedini interes EU mir na Balkanu.

Vučić je sa svojom „pomalo nacionalističkom, pomalo kosmopolitskom, pomalo proevropskom i pomalo proruskom, ali potpuno pragmatičnom politikom“, mnogo veći garant relativnog mira na Balkanu od opozicije, u kojoj su okupljene stranke različite orijetnacije i čija je jedina tačka konsenzusa – mržnja prema Vučiću, smatra Dnevnik.

Takva opozicija ne nudi ništa što Srbi već nemaju pod Vučićem, navodi list.

Dnevnik konstatuje i da je deo opozicionih lidera već bio na vlasti, ali da je, kako ističe, ostavio „slab trag“ u pitanjima poput Kosova ili ekonomije.

List ocenjuje da će biti jasno koliko je Vučić jak kada se njegove pristalice budu okupile u Beogradu 13. aprila, kako najavljuje opozicija, prenosi STA.

„Sudeći po tome koliko je Srba Vučić doveo u Beograd da dočekaju velikog Vladimira Putina, nije teško dokučiti ko će okupiti više pristalica na Terazijama“, navodi list.

U komentaru pod naslovom „Srpsko natezanje mišića“, mariborska „Večer“ smatra da demonstracije koje su prerasle u nasilne proteste pokazuju da obe strane gube živce i naprežu mišiće što, kako ističe, nije dobro.

U tom kontekstu, list se pita zašto EU ćuti.

List navodi da je Vučić juče napravio neke ustupke prema demonstrantima, koji su upali u RTS, i da je spreman da razgovara sa civilnim durštvom, ali ne i sa opozicijom koju čine i „nacionalista“ Boško Obradović i levica Boška Stefanovića.

„Večer“ smatra da takav potez pokazuje da srpskog predsednika „nešto muči“ što je i, kako tvrdi, razlog zbog kojeg je pribegao staroj izreci „zavadi pa vladaj“.

List predviđa da će Vučić pobediti na još jednim prevremenim izborima, ako ih raspiše, zbog „neprincipijelne srpske opozicije“ i podrške koju uživa u ruralnoj Srbiji.

A u pozadini, navodi „Večer“, dešavaju se mnogo dalekosežnije stvari.

Kako navodi, „skoro u tajnosti“ EU pokušava da utre put sporazumu Beograda i Prištine koji će, kako navodi, dve strane „odgurnuti od uticaja treće supersile ka EU“.

Upravo u tome, „Večer“ vidi razlog zbog kojeg Brisel i dalje ćuti.

Ljubljansko „Delo“ u komentaru pod nazivom „Kada se srpskim protivnicima daju krila“ upozorava da bi protesti mogli da naškode Srbiji na međunarodnom nivou.

List upoređuje Vučića sa Josipom Brozom Titom, kada je reč o njegovoj prisutnosti u medijima, te navodi da se Srbija suočava sa problemima nezaposlenosti, niskih prihoda i još nižih penzija.

„Delo“ ukazuje da demonstranti rešenje vide u odlasku Vučića i njegovog tima, ali navodi da nije jasno ko bi mogao da ih nasledi.

„Političari koji su vodili Srbiju pre Vučića pokazali su za šta su sposobni i morali su da odu, a novi, treći tim, nije na vidiku“, konstatuje „Delo“.

Ljubljanski list prognozira da će novi izbori okončati haos u koji, kako navodi, izgleda da Srbija klizi.

„Protesti bi mogli da naškode Srbiji na međunarodnom nivou, jer bi utisak haotične situacije mogao da otera strane investitore, koji dolaze u velikim brojevima i na koje Srbija računa za svoj ekonomski rast“, upozorava „Delo“.

Ljubljanski list smatra i da protesti ne pomažu ni u spoljnoj politici Srbiji, imajući u vidu da je Kosovo „gorući problem“ koji zahteva jaku poziciju i verodostojnog lidera na srpskoj strani.

Protesti, imajući to u vidu, podrivaju kredibilitet Vučića u pregovorima i daju krila protivnicima Srbije, zaključuje list.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 24°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana