Sledeći razgovor vlasti i opozicije u petak Tanjug

Objavljeno: 07.08.2019. 12:34 Izmenjeno: 07.08.2019. 13:40

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije biće održan u petak, 9. avgusta na Fakultetu političkih nauka, a tema će biti finansiranje izbornih kampanja, najavili su organizatori skupa, FPN i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije biće održan u petak, 9. avgusta na Fakultetu političkih nauka, a tema će biti finansiranje izbornih kampanja, najavili su organizatori skupa, FPN i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Razgovor će početi u 9.00 sati i vodiće se po „Chatham House pravilu“, bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti otvoren prostor od 11:30, navodi se u pozivu.

Kako se navodi, razgovor će biti posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega u domenu unapređenja kontrole ovog segmenta izbora, a posebna pažnja biće posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

Okrugli sto će biti posvećen problemima koje je moguće adresirati u kratkom roku, dok će pregled problema za koje će rešenja biti tražena u postizbornom periodu biti predstavljen učesnicima kao predlog za raspravu u postizbornom periodu.

Dodaje se da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

U pozivu se podseća da FPN i Fondacija za otvoreno društvo imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine.

Dodaje se i da će Srbija uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma.

„Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih segmenata izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku – pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na duži rok, ovakav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta“, navodi se u pozivu FPN-a i Fonda za otvoreno društvo.

U agendi skupa se navodi da ce dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simic i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijevic, a potom ce predstavnici CRTA, CeSID i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvecene problematici finansiranja izbornih kampanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Umerena kiša

Trenutna temperatura 19°C

Umerena kiša

Četvrtak
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana