Slaba kiša, nema bojazni od scenarija iz 2014. Tanjug

Objavljeno: 14.05.2019. 10:04 Izmenjeno: 21.05.2019. 14:49

Kiša je noćas padala u većem delu Srbije, a danas i u noći između utorka i srede, ukupna količina padavina u većini mesta biće od 20 do 40 milimetara, lokalno i oko 60 milimetara po metru kvadratnom.

 

Na području Beograda očekuje se oko 30 milimetara kiše.

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje, jer se na slivu Save u narednih sedam dana, može očekivati porast vodostaja.

Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja.

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 14. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu s mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Pomoćnik direktora RHMZS i meteorolog Goran Mihajlović izjavio je juče Tanjugu da, međutim, nema bojazni da bi u Srbiji mogao da se ponovi scenario iz 2014. kada su Srbiju zadesile poplave velikih razmera.

„Ni meteorološka ni hidrološka sutuacija nisu uporedive jer je tada bilo više padavina, a ni hidrološka situacija nije ista“, rekao je Mihajlović.

Nevreme sa obilnom kišom i gradom zahvatilo deo Bačke

Nevreme s gradom, jakim i olujnim vetrom i obilnom kišom zahvatlo je kasno poslepodne delove Bačke, navodi sajt Vojvodina Meteo.

Nevreme je donelo grad, obilnu kišu i jak vetar, a u mestu Drljan, između Bečeja i Bačke Topole, za manje od jedan sat palo je 30 litara kiše po metru kvadratnom.

Kako navodi Vojvodina Meteo, njive su mestimično zabelele od količine leda, a štetu je za sada nije moguće proceniti.

Oblačnost je u međuvremenu oslabila i donosi kišu i pljuskove uz ređu pojavu grmljavine na krajnjem severu i severozapadu Vojvodine.

Prema Vojvodini stiže novi sloj oblačnosti, koji će na jugu Vojvodine izazvati slabu i umerenu kišu, navodi sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana