Skupština raspravlja o blizu 900 amandmana na predložene zakone Beta

Objavljeno: 19.07.2018. 08:42 Izmenjeno: 19.07.2018. 08:43

Skupština raspravlja o blizu 900 amandmana na predložene zakone
Skupština Srbije nastavlja rad raspravom o blizu 900 amandmanima na dva zakona iz oblasti zdravstva i zakona o kontrolisanim psihoaktvnim supastancama.

Na Predlog zakona o presadjivanju organa poslanici su uložili 526 amandmana, a na Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima 265 amandmana.

Na izmene i dopune zakna o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama stigla su 103 amandmana.

Vladajuća kolacija, kao i većina opozicionih poslanika u raspravi u načelu najavila je podršku, dok se zakonima protive pokret Dveri i Srpska radikalna stranka.

Ključna novina Zakona o presadjivanju organa je ta što je pojednostavljen postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, donor neće biti samo onaj ko se tome usprotivi tokom života, odnosno ako se tome izričito ne protivi roditelj, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete umrlog.

Zakon o ljudskim ćelijama i tkivu pojednostavljuje procedure izdavanja dozvola zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i uspostavljanje informacionog sistema u ovoj oblasti.

Zakon o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama predvidja osnivanje centara za monitornig i zavisnosti od droga koji treba da prate situaciju i predlažu efikasne mere kako bi se smanjile zloupotrebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana