Nastavak rada skupštine u 10 sati Tanjug, Studio B, Fonet

Objavljeno: 10.08.2016. 22:31 Izmenjeno: 11.08.2016. 10:51

Skupština Srbije završila je oko 22 sata rad, a raspravu o izboru nove vlade nastaviće u 10 sati.

Nakon celodnevne rasprave o programu i sastavu Vlade koje
predlaže mandatar Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je zapadni deo Srbije večeras pogodilo nevreme i da nekoliko ministara iz tehničke Vlade mora da ide na teren.

Skupština Srbije nastavlja rad sutra u 10 sati.

 

Vučić: Država radi na projektima koje realno može da finansira

U Skupštini Srbije oko 10 sati počela je rasprava rasprava o izboru nove vlade.

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić rekao je danas da država radi na projektima koje realno može i da finansira, jer, kako primećuje, mnogo je ideja je, ali nedostaje novac.

Kako je primetio, svi u Srbiji čekaju da država završava puteve, škole, a mi i dalje za prosvetu izdvajamo mnogo više od nekih drugih zemalja, ali isključivo za plate prosvetnih radnika  i to zato što imamo veći broj izvršilaca nego neke zemlje sa većim brojem stanovnika.

Istakao je da su apsolutni prioriret i dalje koridori 10 i 11, dodajući da su radovi kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru bili veoma komplikovani i skupi, te da kasne neki radovi. Naveo je da kilometar puta i Sićevačkoj klisuri košta između 17 i 18 miliona evra.

Kako je rekao, i Kineze je zamolio da pojačaju rad na na deonici Lajkovac-Ljig da bi Beograđani koji idu u centralnu Srbiju mogli što ranije da se uključe na autoput.

 

Menjaćemo Zakon o finansiranju lokalnih samouprava

Mandatar Aleksandar Vučić poručio je danas da je namera nove vlade da se izmeni Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, jer je to važan uslov za podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

Vučić je u skupštinskoj raspravi o novoj vladi rekao da će najviše novca biti uzeto od Beograda, jer se Beogradu i daje najviše u svakom pogledu.

„Spremni smo da to vratimo kroz investicije i ulaganja, ali nemojte više da bacate pare na način kako su ih neki u lokalnim samoupravama do sada bacali“, rekao je Vučić.

 

EPS može još bolje

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije zadovoljan kako funkcioniše Elektroprivreda Srbije, ali da je vidno poboljšanje u odnosu na raniji period.

Vučić je rekao da odluke vezano za javna preduzeća, EPS, Elektrovojvodinu, Elektroistok, odnosno zavisna preduzeća, imaju drugačiju vezu.

Vučić je naveo primer da je u toj oblasti svako preduzeće bilo nezavisno od centrale, da se dešavalo da jedno od njih ima viška brojila i transformatora, a da drugo ima manjak zbog čega raspisuje tender.

„Troše državne pare, a pripadaju istom preduzeću, samo zato što međusobno ne razgovaraju“, rekao je Vučić.

On je rekao da to nije dobro funkcionisanje, i dodao da još nije zadovoljan kako funkcioniše EPS, ali je ipak bilje nego ranije. „To potvrđuju i MMF i Svetska banka“, istakao je.

Govoreći o prodaji poljoprivrednog zemljišta, Vučić je rekao da za mandata ove vlade „ne morate da brinete o tome“, a da li će za 5-10 godina neko donositi drugačiju odluku – videće se.

 

Veći minimalac, ali i plate za zdravstvo i prosvetu

Mandatar Aleksandar Vučić rekao da je će plate zaposlenima, pre svega u zdravstvu i prosveti biti veće možda i pre kraja ove godine, dok će se vlada takođe zalagati i za povećanje minimalne cene rada.

„Plate će biti veće pre svega za prosvetu i zdravstvo, verovatno i pre kraja godine i to ne zdravim nogama. Već danas imamo ukupno veće plate nego što smo imali, pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

„Sve smo zakone donosili zbog toga. Situacija je danas drugačija, svi trendovi su dobri, pogotovo ekonomski. O tome govore MMF i Svetska banka“, konstatovao je Vučić.

Vučić je dodao da, ako ga pitaju da li ljudi u Srbiji žive bogato – ne žive.

„A kad su živeli“, zapitao je mandatar, ističući da je promena na bolje primetna.

Vučić je naveo i da će vlada da prihvati povećanje minimalne zarade, ali da neće da izlazi sa cifrom za koju se vlada zalaže, pre socijalnog dijaloga u okviru Socijalno ekonomskog saveta koji čine i sindikati i poslodavci,

On je podsetio da su sindikati tražili da minimalna cena radnog sata bude povećana sa 121 na 140 dinara, dok poslodavci kažu može između 123 i 124 dinara.

Vučić je naglasio da povećanje minimalne zarade nije laka odluka. Ona je, međutim, za državu sitnica. „Za državni sektor je to sitnica, jer nemamo mnogo njih na minimalnoj zaradi u javnom sektoru“, objasnio je.

 

Priznanje Kosova bi preseklo Gordijev čvor, ali to nećemo da učinimo

Jedino trenutno rešenje za Kosovo i Metohiju, koje bi preseklo Gordijev čvor, bilo bi da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova, ali to ne može i neće da učini, poručio je danas mandatar Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je situacija u BiH mnogo komplikovanija i teža jer uključuje spoljne faktore iz regiona.

Dodao je i da Srbija nema krivicu za današnji odnos prema Hrvatskoj, jer mi nismo ništa uradili.

„Naša stvar je da pomognemo našem narodu. Uspeli smo da obezbedimo da RS ima dobre odnose sa Srbijom, da izađe iz nekoliko političkih turbulentnih kriza, da sa predsanicima Srba u Hrvatskoj imamo najbolje odnose“, rekao je Vučić.

Vučić: Promenom svesti podići natalitet

Mandatar Aleksandar Vučić istakao da je neophodno promeniti svest kako bi se podigao natalitet i sprečilo da godišnje „nestaje“ opština veličine Prijepolja ili Negotina.

Vučić je, u raspravi u Narodnoj skupštini, naglasio da će vlada pokušati da preduzme mere i da će iskoristi deo makedonskog iskustva.

On je ocenio da je problem niskog nataliteta svest građana, a ne prava koja imaju.

„Dečji dodaci, porodiljska prava, bolja su nego u Nemačkoj, gde porodilje već posle tri meseca treba da idu na posao. Radi se pre svega o svesti, što smo postali sebičniji. Mnogo toga moramo da uradimo kod sebe“, zaključio je Vučić.

 

Pastor: SVM će podržati izbor nove vlade

Poslanička grupa SVM-Partija za demokratsko delovanje glasaće za izbor vlade Aleksandra Vučića, izjavio je danas šef poslanika Balint Pastor, dodajući da od nove vlade očekuje da održi političku i ekonomsku stabilnost.

On je, na početku rasprave o izboru nove vlade, rekao da je najvažniji rezultat prethodne vlade to što je uspela da obezbedi političku i ekonomsku stabilnost, što, kako je dodao, nije uvek jednostavno u ovom regionu.

 

Nova Srbija podržava vladu Aleksandra Vučića

Nova Srbija će glasati za novu Vladu Srbije, poručio je danas poslanik NS Velimir Stanojević.

Stanojević je tokom skupštinske rasprave o izboru nove vlade rekao da prethodna vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem obezbedila stabilnost u državi, prosperitet i stvorila mogućnsoti i nadu građanima Srbije.

„Vidi se svetlo na kraju tunela. Vlada je zatekla tešku situaciju u javnim finansijama i drugm segmentima društva, zaslužuje da dobije poverenje jer u prethodnom periodu bila iskrena prema građanima“, rekao je Stanojević.

On je naveo da će NS glasati za novu vladu jer je od početka u koaliciji sa SNS kao stožerom vlasti i deo izvršne vlasti od 2012. do današnjih dana.

 

Povezane vesti

IZ MINUTA U MINUT: Skupština raspravlja o novoj vladi

Vučić:Ponosan na poslanike vladajuće koalicije

Martinović: Podrška Vučiću, verujemo u bolju Srbiju

Vučić: Napravili zlatnu koku od aerodroma

Vučić: Doneti Zakon o poreklu imovine

Vučić: Srbi i Bošnjaci moraju da žive jedni sa drugima

Vučić: Moramo da budemo svesni pozicije u svetu

Radulović o razlozima napuštanja sednice

Vučić: Malo razonode i relaksacije u parlamentu

Radulović: Ekspoze sličan prethodnom, pun obećanja

Dačić: DS nema politiku, niti ozbiljne argumente

Vučić Pajtiću: Sram vas bilo, vi ste opasni, nemate stida

Pajtić: Dok ste čitali ekpoze zadužili smo se dva miliona

Polemika Vučića i Šešelja o Nikoliću

Vučić Obradoviću: Da ste na vlasti, Srbije ne bi bilo

Obradović: Ekspoze nastavak stare, prevaziđene politike

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana