Skupština Srbije nastavila rad Tanjug

Objavljeno: 19.04.2017. 08:17 Izmenjeno: 19.04.2017. 18:37

Skupština Srbije nastavila je rad posle pauze koju je 1. marta odredila predsednica parlamenta Maja Gojković zbog održavanja predsedničkih izbora.

Skupština Srbije utvrdila je danas, posle skoro tri sata, dnevni red sednice, posle čega je određena jednočasovna pauza do 14 sati.

Odlučeno je da se obavi zajednička načelna rasprava o više međunarodnih sporazuma.

Glasalo se i o više predloga za dopunu dnevnog reda, koji nisu prihvaćeni.

DS i SDS su tražili da se dnevni red dopuni inicijativom za formiranje anketnog odbora za utrđivanje odgovornosti za rušenje objekata u Savamali.

Čcestitajući Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima, poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević predložio je da se u dnevni red uvrste i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, što nije prihvaćeno.

Rističević je naveo da „jedan poljoprivrednik u pokušaju i jedan student koji je izašao na demonstracije“ govore neistine kada kažu da će se poljoprivredno zemljiste prodavati strancima.

Želimo da sprečimo ono što su oni potpisali 2007. godine, da stranci mogu da kupe nekretnine. Predlažem da ni privatno poljoprivredno zmeljište ne može da bude predmet prodaje strancima“, kaže Rističević.

Predlog DS je bio da se formira anketni odbor za utvrđivanje činjenica i okolnosti pada helikoptera 13. marta 2015. kada je poginulo sedam osoba.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov tražila je da se u dnevni red uvrste izmene Krivičnog zakonika, kojima bi se u krivična dela koja ne zastarevaju uvrstila krađa beba.

Navela je da Srbija još nije implementirala presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom je naloženo da se reši taj problem, te kritikovala predlog zakona kojim se roditeljima, čija su deca „ukradena“ nudi 10. 000 evra da bi se odrekli toga da saznaju šta se desilo sa njihovom decom.

Boško Obradović iz Dveri ponovo je tražio formiranje anketnog odbora radi utvrđivanja cinjenica tokom izbornog procesa 2016. godine, a obrazlažući taj predlog, rekao je da se, da je taj odbor formiran ranije, sada ne bi ponovile “neregularnosti” na predsedničkim izborima.

To što anketni odbor nije formiran za njega je, kako je rekao, dokaz da se nešto krije.

SNS je takođe predložila formiranje tog odbora, a zatim nije prihvatila sopstveni predlog, čime je, kaže, pokazao da se plaši istine.

Obradović je ponovio optužbe za neažurirani birački spisak, zbog kojeg, kaže, mrtve duše glasaju za SNS, za „medijski mrak“ i ćutanje REM-a i da bi stoga predsednički izbori trebalo da budu poništeni.

“Zato ne priznajem rezultate izbora i Vučića kao predsednika”, rekao je Obradović.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da bi bilo drugog kruga predsedničkih izbora da nije, po njemu, bilo “izborne krađe”.

Predlažući izmene nekoliko zakona, Živković kaže da je u predizbornoj kampanji potrošeno 20 miliona evra, od čega je 15 miliona potrošila vladajuća većina, te da umesto toga za taj novac mogu da se reše brojni problem.

Na njegov predlog da se uvedu lekarski pregledi za kandidate za članove vlade i poslanike, predsednica parlamenta Maja Gojković je pozvala Živkovića da odu kod istog lekara, a ako treba – i na lekarsku komisiju.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Ðurišić je predložio da se na dnevni red uvrste izmene Zakona o kulturi, pozivajući se i na transparente mladih koji protestuju, koji, kako kaže, govore o potrebi da se kultura vrati i izbavi iz izgnanstva u koje je “proterana” politikom vlade i medija.

Izmene Zakona o kulturi bi omogućile da se nagrade poslenicima u kulutir dodeljuju na osnovu zakona, a ne na osnovu uredbe vlade, objašnjavajući da bi oni koji dobiju međunarodnu nagradu stekli automatski pravo na penziju.

“Smatramo da to nije dovoljno urediti uredbom, jer se kud i kamo može brže promeniti od zakona”, rekao je Ðurišić i konstatovao da se mora promeniti loš odnos prema kulturi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana