„Skupljači perja“ uz filmove koji su stvarali istoriju Kana Tanjug

Objavljeno: 04.05.2017. 09:35 Izmenjeno: 04.05.2017. 09:35

Film Aleksandra Saše Petrovića „Skupljači perja“ biće prikazan u okviru programa „Kan klasik“ 70. Kanskog filmskog festivala, čime se našao u selekciji 16 filmova od 1946. do 1992. godine „koji su stvarali istoriju kanskog festivala“, objavljeno je na sajtu te prestižne manifestacije sedme umetnosti.

Na inicijativu Jugoslovenske kinoteke, Kanski filmski festival, u okviru uglednog programa „Kan klasik“, prikazuje Petrovićev film i u tu svrhu Kinoteka je ove godine izradila novu kopiju filma koji je 1967. godine nagrađen Velikom nagradom žirija u Kanu.

Biće to prvi srpski film u programu „Kan klasik“, što je rezultat višemesečne aktivnosti Kinoteke, najavljene u godišnjem planu rada ove institucije za 2017.

„Skupljači perja“ našli su se u društvu kanskih laureata kao što su „La Bataille du rail” Renea Klemana, “Nadnica za strah” Anri-Žorža Kluzoa, “Uvećanje” Mikelanđela Antonionija, “Sav taj džez” Boba Fosa, “Čovek od mramora” Andžeja Vajde, “Jol” Jilmaza Gineja, “Balada o Narajami” Šoheia Imamure…

Program „Kan klasik“ pokrenut je pre 15 godina, a danas je bitan deo zvanične selekcije, prikazujući remek dela iz istorije filma na restaurisanim kopijama, ističe se na sajtu Kanskog filmskog festivala i napominje da je to inspirisalo slične programe na nekoliko međunarodnih filmskih festivala u svetu.

Među njima je i beogradski Fest koji je u svom 45. izdanju imao prvu selekciju „Fest klasik“.

Povodom proslave jubileja festival se u programu „Kan klasik“ fokusira uglavnom na svoju prošlost, prikazujući filmove iz zemalja koje su mu omogućile da postane mesto kinematografskih otkrića, a koje su takođe svesne značaja očuvanja filmskog nasleđa, navedeno je na sajtu manifestacije uz nabrajanje zemalja među kojima je i Srbija.

Film „Skupljači perja“ snimljen u produkciji „Avala“ filma iz Beograda jedan je od najznačajnijih Petrovićevih filmova u kojem su značajne uloge ostvarili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Gordana Jovanović, Bata Živojinović, kao i Mija Aleksić i Rahela Ferari.

„Kan klasik je oficijelni program najuglednijeg svetskog filmskog festivala, koji skreće pažnju na najznačajnije filmove iz istorije kanskih programa“, istakao je direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić, uz podsećanje da su „Skupljači perja“ imali veliki uticaj na nadolazeće međunarodne karijere Bekima Fehmiua i Olivere Katarine.

Pantelić dodaje da je ovom značajnom događaju za srpsku kinematografiju prethodila višemesečna angažovanost svih sektora Jugoslovenske kinoteke.

Na ovogodišnjem, 45. Festu, u okviru obeležavanja 50. godišnjice nastanka „Skupljača perja“, beogradska publika bila je u prilici da u Svečanoj sali Kinoteke pogleda film u okviru programa „Fest klasik“.

„Nova kopija biće ovog maja dostupna i svetskoj javnosti, što će izazvati ponovno interesovanje za ovaj film, koji je krajem prošle godine, u izboru koji je organizovala Jugoslovenska kinoteka zauzeo drugo mesto na listi stotinu najboljih srpskih filmova 20. veka“, izjavio je Pantelić i najavio da će Kinoteka nastaviti i u narednom periodu da plasira bisere srpske kinematografije u klasičnim programima najznačajnijih svetskih festivala.

„To će izvesno biti još jedna odskočna daska za ponovnu svetsku promociju ovog Petrovićevog klasika. Po informacijama koje imam, učešće u programu Kan klasik, “Skupljačima perja“, već je obezbedilo ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj koja je zakazana za oktobar 2017″, dodaje Pantelić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana