Skot: Ponovo se posvetiti prijateljstvu i saradnji SRB i SAD Tanjug

Objavljeno: 25.07.2018. 18:51 Izmenjeno: 25.07.2018. 18:51

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot smatra da je obeležavanje 100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće prilika da se podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD i da je važno da se zajedno, i Srbi i Amerikanci, ponovo posvete prijateljstvu i saradnji.

Skot je, u intervjuu za Radio Beograd, rekao da je americki predsednik Vudro Vilson naložio je postavljanje srpske zastave zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom.

„Vilson je razumeo šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda poštu srpskim žrtvama. Hocu da naglasim da se ovakva vrsta simbolickih odavanja pocasti dogodila samo dva puta u istoriji SAD, u stvari podizanje srpske zastave bilo je prvi put u americkoj istoriji da se na ovakav nacin predsednik odlucio da ukaže poštovanje drugoj naciji“, naveo je Skot.

Ukazao je da Vilson nije bio usamljen u svojoj podršci Srbiji, kao i da je u kampanjama širom SAD americki narod prikupio ogromnu finansijsku podršku i hiljade tona humanitarne pomoci – novac za hranu, poljoprivredne mašine i seme za setvu, lekove protiv tifusa, pomoc za prevoz i hranu za izbeglice, preneo je RTS.

„Amerikanci srpskog porekla su se, takode, borili rame uz rame sa narodom Srbije. Americki lekari i medicinske sestre doputovali su kako bi lecili bolesne i ranjene“, naveo je ambasador SAD.

Naglasio je da Prvi svetski rat nije bio izuzetak, kao i da su se naši narodi rame uz rame borili protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

„Amerika je kasnije obezbedivala hranu i pomoc Jugoslaviji u periodu kada je Moskva uvela sankcije“, rekao je Skot.

Ističe da i danas SAD nastavljaju da pružaju podršku Srbiji u njenim naporima da sprovede neophodne reforme i pristupi EU.

„U ovom novom stoljecu americka vlada obezbedila je više od milijardu dolara pomoci širom ove zemlje, dok privatne dobrotvorne organizacije moje zemlje nastavljaju da podržavaju vaš zdravstveni sistem i one kojima je pomoc potrebna. Naše privrede postaju sve povezanije i americke kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000 srpskih gradana“, naveo je americki ambasador.

Bogatstvo odnosa SAD i Srbije danas, kao i pre 100 godina, ojacano je snažnim ljudskim vezama izmedu naših zemalja, smatra Skot.

„Pupin i Tesla napravili su ogromne doprinose, ne samo za Srbiju i SAD, vec za celo covecanstvo. Oni nisu jedini, Srbi su oplemenili život Amerikanaca i drugih kultura u prakticno svakoj oblasti – naucnici, pronalazaci, inženjeri, akademici, umetnici svih vrsta, sportisti“, ukazao je Skot.

Dodao je da je lista poznatih Srba u istoriji SAD i sveta duga i impresivna.

„Dakle, ja ovu stogodišnjicu doživljavam kao priliku da se podsetimo šta je stvarno bitno za americko-srpske odnose i da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvetimo prijateljstvu i saradnji. Živela Srbija“, poručio je americki ambasador.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana