Skoplje: Pismo ministrima NATO, traže podršku za članstvo Tanjug

Objavljeno: 24.06.2018. 15:01 Izmenjeno: 25.06.2018. 00:24

Makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska uputila je pismo ministrima odbrane 29 država članica NATO, tražeći podršku da Makedonija bude pozvana u članstvo Alijanse na samitu u julu.

 

Šekerinska je razgovarala telefonom sa nekim ministrima odbrane NATO, koji su pozdravili nedavno postignut sporazum sa Grčkom o imenu te bivše jugoslovenske republike i izrazili podršku članstvu Makedonije u NATO, saopštilo je danas makedonsko Ministarstvo odbrane, prenosi MIA.

U pismu kolegama iz Alijanse, makedonska ministarka odbrane je navela da je prepreka za evroatlantske integracije njene zemlje otklonjena.

„Bila je potrebna hrabrost, liderstvo i diplomatija da bi obe strane postigle ovaj cilj. Naš narod je ujedinjen i nedvosmislen u želji da postane deo NATO i EU, pri čemu je 75 odsto naših građana za članstvo u NATO“, navela je ona u pismu.

Istakla je da će pristupanje Makedonije NATO učvrstiti demokratiju u regionu, ojačati stabilnost i bezbednost i služiti kao pozitivan primer za Zapadni Balkan.

Šekerinska je, takođe, podsetila da je Makedonija načinila veliki korak napred u skladu sa preporukama sa samita NATO u Varšavi o poboljšanju dobrosusedskih i međuetničkih odnosa, vladavine prava, slobode medija, verodostojnih izbora i nezavisnosti sudstva.

„Nastavićemo da radimo na ovim reformama“, napisala je makedonska ministarka, navodeći kao primer unapeđenja dobrosusedskih odnosa prevazilaženje razlika i partnerstvo sa Bugarskom, uz napomenu da je takav pristup primenjen i u rešavanju spora sa Grčkom.

„Vaša podrška nam je potrebna više nego ikad. U skladu sa odlukom sa samita NATO u Bukureštu 2008, sada kada je postignuto međusobno prihvatljivo rešenje za spor oko imena, očekujemo poziv za članstvo u NATO“, zaključila je Šekerinska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana