Školsko takmičenje građevinskih zanata Studio B

Objavljeno: 18.03.2019. 13:44 Izmenjeno: 18.03.2019. 13:45

Školsko takmičenje građevinskih zanata održano je u srednjoj građevinskoj školi, jedinoj u Srbiji koja podučava deficitne profile iz te oblasti. Direktorka Dragana Radovanović podseća da srednja građevinska škola pruža mogućnost deci iz cele države da budu njeni učenici jer im obezbeđuje učeničke kredite, stipendije i smeštaj u đačkim domovima.

Zidar, tesar, keramičar, armičar, moler neki su od deficitiranih građevinskih zanata, a Građevinska škola u Beogradu jedna je u Srbiji koja se uspešno bori sa tim problemom jer školuje takve profile u trogodišnjem trajanju.

Od davne 1902. kada je škola osnovana, iz njenih klupa izašlo je oko 35 000 najpotrebnijih građevinskih zanatlija koji su gradili u zemlji i svetu. Neki od budući talentovanih građevinaca svoje umeće pokazali su na školskom takmičenju građevinskih zanata.

Direktorka škole Dragana Radovanović kaže da se na republičko takmičenje neće plasirati svi učenici zbog nedostatka konkurencije jer se neki obrazovni profili školuju samo u Građevinskoj školi. Na sledeći takmičarski nivo plasiraće se keramičari, rukovodioci građevinskom mehanizacijom i dekorateri zidnih površina.

U saradnji sa lokalnom zajednicom, resornim Ministarstvom kao i sa socijalnim partnerima, škola svim učenicima koji se upišu na deficitarne profile obezbeđuje stipendije, kredite i smeštaj u đačkim domovima. Direktorka ističe da za to ne postoje uslovi, portrebno je samo da učenici pohađaju deficitirani profil. Od ukupno 490 učenika, 175 je iz unutrašnjosti i svi su smešteni u domu. Ona najavljuje da se od naredne školske godine uvodi dualni profil osnovnih građevinskih radova koje su podržale dve građevinske kompanije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana