Škole, centri za socijalni rad u borbi sa vršnjačkim nasiljem Studio B, Tanjug

Objavljeno: 03.04.2018. 13:10 Izmenjeno: 03.04.2018. 13:10

Škole i centri za socijalni rad u Srbiji ubuduće će tešnje sarađivati kada je reč o vršnjačkom nasilju u školama, predviđeno je Uputstvom koje su potpisali ministri prosvete i socijalne zaštite Mladen Šarčević i Zoran Ðorđević.

Šarčević kaže da je to jedan od najvažnijih sporazuma koje je potpisao i da su jasno definisane procedure šta ko treba da radi u slučaju da se desi nasilje, ali i na prevenciji „nevolja“.

„Nekada su škole i centri za socijalni rad imali izuzetnu saradnju i mislim da je vreme da se to vrati za opšte dobro dece“, rekao je ministar Šarčević posle potpisivanja sporazuma.

On je ukazao da je u školama nedovoljan broj psihologa, a da centri za socijalni rad imaju evidentirane porodice u kojima postoje problemi, te da su to važni podaci da se sa tom decom u školama radi preventivno.

Šarčević je naglasio da se već sada znaju procedure kako se postupa u slučaju nasilja u školama, da postoje timovi, ali da je potpisivanje sporazuma korak više kako bi se zajednički delovalo u interesu dece.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kaže da je cilj unapređenje saradnje u sprečavanju nasilja, ali i da se pomogne porodicama koje se nađu u nezavidnoj situaciji.

„Želimo da pomognemo deci koja su najmanje kriva, ali i roditeljima koji su možda uzročnici problema“, naglasio je Ðorđević.

On je pojasnio da je definisano kada se desi vršnjačko nasilje u školi ko reaguje, kada se obaveštava centar za socijani rad, kako se postupa u takvim situacijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana