Skok industrijske proizvodnje u Srbiji 7,3 % u septembru Tanjug

Objavljeno: 31.10.2017. 15:22 Izmenjeno: 01.11.2017. 11:27

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da je javni dug Srbije krajem septembra iznosio 65,4 odsto bruto društvenog proizvoda i dodala da se nada da će do kraja godine dostići 62-63 odsto. Premijerka istakla da se nastavlja sa fiskalnom disciplinom i da u ovom trenutku budžetski suficit iznosi 80 milijardi dinara.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da je javni dug Srbije krajem septembra iznosio 65,4 odsto bruto društvenog proizvoda i dodala da se nada da će do kraja godine dostići 62-63 odsto.

Premijerka je istakla da se nastavlja sa fiskalnom disciplinom i da u ovom trenutku budžetski suficit iznosi 80 milijardi dinara.

„Juče smo dobili nove statistike u vezi sa industrijskom proizvodnjom koje pokazuju da je zabeležen rast u septembru od 7,3 odsto u odnosu na septembar prošle godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek, proizvodnja je veća za 7,9 odsto“, rekla je Brnabić na panel diskusiji „Nordijski inovativni biznis u Srbiji“ koji je organizovala Nordijska poslovna alijansa.

Premijerka je dodala da je rast izvoza 13 odsto i spoljnotrgovinske razmene takođe 13 odsto što je pokazatelj, kako je rekla, stvaranje dinamične i zdravije ekonomije u Srbiji.

„Danas očekujemo objavljivanje nove Duingbiznis liste i ja sam uvereni optimista s obzirom na to da je Srbija od 2014. stalno napredovala na toj listi, ali je važno da nastavimo taj trend“, rekla je premijerka koja je najavila zvaničnu posetu Norveškoj 23. novembra.

 

Skok industrijske proizvodnje u Srbiji 7,3 % u septembru

Proizvodnja u Srbiji porasla u septembru 2017. godine za 7,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 7,9 procenata, objavio Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-septembar tekuće godine, industrijska proizvodnja je porasla za 3,5 posto na godišnjem nivou, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 6,8 procenata.

Najveći uticaj na rast industrije u septembru u odnosu na isti lanjski mesec imali su proizvodnja: derivata nafte, mašina i opreme, hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od gume i plastike, i proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina.

Samo u septembru 2017, prerađivačka industrija je zabeležila rast od 9,0 odsto međugodišnje, proizvodnja u rudarstvu je povećana za 8,0 posto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen nulti rast.

Proizvodnja energije je u septembru bila veća za 24 procenta međugodišnje, kapitalnih dobara za 8,0 odsto i proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 7,5 posto.

Pad je registrovan kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (9,5%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,9%).

Tokom devet meseci 2017. zaključno sa septembrom prerađivačka industrija je registrovala rast od 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rudarstvo rast od 1,7 posto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabežen pad od 7,5 procenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana