Sinofarm: Procenićemo da li je potrebna i treća doza Tanjug

Objavljeno: 29.03.2021. 08:20 Izmenjeno: 29.03.2021. 11:27

Kineska nacionalna farmaceutska grupa „Sinofarm“ proceniće, na osnovu rezultata treće faze kliničkih ispitivanja dobijenih iz inostranstva, da li će nakon dve primljene doze vakcine biti potrebna i treća, rekao je direktor te kompanije.

Regulatori i kompanije koje su razvile vakcine razmatraju da li su neophodne dopunske doze usled zabrinutosti da bi nove verzije korona virusa mogle da oslabe zaštitu vakcina napravljenih za starije sojeve, preneo je Rojters.

„Dosadašnji preliminarni rezultati pokazali su da pojačivač vakcinacije može efikasno povećati neutrališuće antitelo titra i postojanosti antitela, a takođe, efikasno poboljšavaju sposobnost vakcine da se odupre mutacijama“, rekao je Džang Juntao, potpredsednik Kineske nacionalne Biotek grupe, podružnice Sinofarma.

Antitela koja su pokrenule dve doze vakcine protiv kovid-19 iz kompanije „Sinofarm“ imaju „prilično dobar“ neutrališući efekat na varijante pronađene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, kao i na nekoliko drugih, rekao je Džang, pozivajući se na rezultate laboratorijskih testova posle uzimanja uzoraka krvi od učesnika kliničkog ispitivanja.

Laboratorijsko testiranje je u toku za varijante pronađene u Brazilu i Zimbabveu, rekao je Džang.

Efekat antitela indukovanih vakcinom Sinovak Biotek opao je u odnosu na varijantu identifikovanu u Južnoj Africi, dok je efekat protiv varijante pronađene u Britaniji ostao sličan onom protiv starije varijante iz Vuhana, rekao je Džiao Kiang, generalni direktor “Sinovak lajf sajansis“ na konferenciji za novinare.

“Sinovak“ uvozi varijantu iz Brazila za istraživanje i razvoj vakcina, a radovi po meri južnoafričke varijante već su započeli, rekao je Džiao.

Korelacija između nivoa antitela i efikasnosti vakcine nije bila odmah jasna, rekao je portparol Sinovaka.

Ova kompanija je, takođe, testirala i treću dozu u kliničkim ispitivanjima rađenim u Kini, gde su učesnici u ispitivanju primili treću dozu oko osam meseci nakon što su primili drugu.

Južnoafrička varijanta mogla bi predstavljati veću opasnost od ostalih na osnovu odgovora antitela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana