Siniša Mali: Grad Beograd će finansijski pomoći „Petnici” Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 05. 05. 2016. 12:30:43

Grad Beograd će planiranim rebalansom budžeta, koji će se naći na dnevnom redu sednice gradske skupštine sredinom juna, izdvojiti šest miliona dinara za finansiranje istraživačke stanice „Petnica”, najavio je danas gradonačelnik Siniša Mali.

On je nakon sastanka sa direktorom ove ustanove Vigorom Majićem istakao da je jedina istraživačka stanica u Srbiji preko potrebna mladim talentovanim ljudima i da će zato Grad Beograd učiniti sve da ona opstane i neometano organizuje seminare namenjene najboljim učenicima i studentima u različitim oblastima.

– Grad Beograd je jedan od osnivača istraživačke stanice „Petnica” i finansirao je njen rad od početaka do devedesetih godina prošlog veka. Kako je „Petnica” od izuzetnog značaja za razvoj nauke u zemlji, ali i najveći centar ovakvog tipa u Evropi, rešili smo da pomognemo da stane na noge i da nastavi da obrazuje mlade talentovane ljude, od kojih je čak 40 odsto iz Beograda. Sa tim ciljem Grad Beograd će ponovo finansirati programe i seminare „Petnice” – naznačio je gradonačelnik i precizirao da će za to biti izdvojeno po milion dinara za narednih šest meseci.

– Imamo želju, nameru i mogućnosti da pomognemo i to ćemo i činiti. Do kraja godine grad i „Petnica” će potpisati protokol, čime će se postaviti osnova za dugoročno finansiranje istraživačke stanice – naveo je Mali.

Direktor Vigor Majić naglasio je da je veoma obradovan pokazanom dobrom voljom gradonačelnika Beograda jer se u praksi retko sreće da neko ko je na čelu tako velikog grada prepozna potrebe udaljenog mesta, iako ono ima značaja za budućnost čitave zemlje.

– Bili bismo zadovoljni kada bi mnogi drugi sledili primer Beograda. Za nas ovo znači više poverenja i optimizma da ono planirano možemo i da uradimo – rekao je Majić i izrazio veliku zahvalnost gradonačelniku i Gradu Beogradu.

Na sastanku u Starom dvoru, kom je prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, dogovoreno je i da gradonačelnik Beograda Siniša Mali tokom leta poseti „Petnicu”.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti