Singju gradi fabriku u Nišu, od februara posao za 1.000 ljudi Tanjug

Objavljeno: 09.06.2020. 14:40 Izmenjeno: 10.06.2020. 10:08

Premijerka Ana Brnabić u Nišu obišla radove na izgradnji fabrike za proizvodnju svetala za automobile “Singju” iz Kine, investiciju vrednu 60 miliona evra, u kojoj će od februara naredne godine posao dobiti 1.000 ljudi.

Brnabić je navela da je ta fabrika važna za Niš i celu Srbiju, a da će izgradnja biti završena u februaru naredne godine.

Dodala je da je kineska kompanija “Singju” jedna od najvećih i najupešnijih kompanija za proizvodnju svetala u auto indusriji, kojoj je ovo, kaže, iskorak u Evropi.

“Kineske kompanije sve više gledaju na Srbiju kao na najbolju moguću destinaciju za ulaganje u Evropi, a zatim će iz Srbije dalje da izvoze za evropsko tržište”, rekla je Brnabić novinarima.

Prema njenim rečima, investicija je vredna 60 miliona evra, a kompanija će u prvoj fazi zapošljavati oko 1.000 ljudi.“Otvaramo 1.000 novih radnih mesta od februara sledeće godine, a izvoz će uglavnom biti u zemlje poput Nemačke, Francuske, Slovačke… Onda možete da zamislite koliko će ovo doprineti rastu ekonomije, BDP-a i “krvnoj slici“ Niša”, naglasila je Brnabić.

Ona je posebno ukazala da fabriku, kao i u slučaju Naučno-tehnološkog parka koji je otvoren u Nišu, gradi domaća kompanija, dodajući da i to pokazuje koliko i kako raste Srbija, da građevinske firme imaju posla, obezbeđenu budućnost, sigurnost da svojim radnicima daju dobre plate, na vreme…

Premijerka je dodala da ista domaća građevinska kompanija, Konstruktor, gradi i pogon kineskog “Minta” u Loznici, koja je i preporučila Srbiju “Singjuu”, navodeći da je ta referenca koje kompanije daju jedne drugima, bolje od bilo čega što mi sami možemo da uradimo.

Takođe, izrazila je zahvalnost timu predsednika Republike, koji se, kaže, bori za svaku investiciju.

Kineski investitor obavezao se da će do kraja 2023. godine uložiti 7,5 miliona evra za zemljište, za izgradnju objekata 32,7 miliona evra i 19,6 miliona evra za novu opremu.

U Nišu će praviti LED prednja svetla za automobile koja su deo napredne tehnologije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana