Simić: Srbi mirno protestuju, ROSU izaziva incidente Tanjug

Objavljeno: 26.09.2021. 20:13 Izmenjeno: 27.09.2021. 11:28

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je sa administrativnog prelaza Brnjak da Srbi sa Kosova i Metohije mirno protestuju na prelazima zbog jednostranih poteza Prištine i istakao da su za sve incidente koji su se dogodili u proteklih nedelju dana odgovorni pripadnici specijalnih jedinica ROSU

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je sa administrativnog prelaza Brnjak da Srbi sa Kosova i Metohije mirno protestuju na prelazima zbog jednostranih poteza Prištine i istakao da su za sve incidente koji su se dogodili u proteklih nedelju dana odgovorni pripadnici specijalnih jedinica ROSU.

Simić je precizirao da Srbi protestuju jer je ugroženo njihovo pravo na slobodu kretanja, kao i njihova bezbednost zbog brojnih pripadnika tih jedinica na Jarinju i Brnjaku.

„Tu pre svega moram da naglasim da je narod odgovorio na poziv, pre svega predsednika Aleksandra Vučića, ali i predsedništva Srpske liste, da ostane miran i staložen, da ne naseda na provokacije kojih je bilo sijaset“, poručio je Simić, prenosi Kosovo online.

Kako navodi, provokacija pripadnika specijalnih policijskih jedinica je bilo toliko u poslednjih sedam dana, da ne mogu da se popamte.

„Prvo dva terenska borbena vozila, kada su ušla na teritoriju opštine Zubin Potok, sa okolnih srpskih kuća su specijalci skidali i uništavali srpske zastave. Nakon toga su se pozicionirali ovde u neposrednoj blizini Brnjaka i njih nekoliko je pucalo u uličnu rasvetu, iako za to apsolutno nije bilo nikakve potrebe“, podsetio je Simić.

Kako je dodao, iza toga su grubo pretučena trojica Srba koji su samo spremali ogrev za svoje porodice u zaseoku Kopiloviće.

„Tom prilikom su uništavali i privatna vozila koja su se nalazila u blizini, nekoliko kilometara udaljena od mesta gde Srbi protestuju. Uništavali su i građevinska vozila, koja su pretrpela veliku štetu jer su sekli sve kablove i svu hidrauliku“, istakao je Simić.

Po njegovim rečima, isti ti pripadnici specijalnih policijskih jedinica Kosova su uništili i privatno vozilo Ljube Galjka iz Zubinog Potoka, koje je bilo parkirano ispred njegove kuće.

„Pripadnici Rosu su prilikom kretanja uništavali i vozila tako što su kundacima pušaka lomili stakla, žmigavce i farove. Prosto, hteli su da nanesu štetu imovini ovog naroda. Ono što je važno napomenuti jeste da Srbi na sve te provokacije nisu reagovali i to je najvažnije“, poručio je Simić.

Istakao je da je posebno opasno što je u prethodnih sedam dana tri puta došlo do samoopaljenja, odnosno pucanja iz vatrenog oružja od strane pripadnika Rosu, bez ikakvog povoda, prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

„To je uznemirilo građane, jer se radi o ljudima koji bi trebalo da znaju kako se ponašaju sa vatrenim oružjem koje im je dato u ruke“, rekao je Simić.

On je podsetio i da se dogodila jedna, takoreći, „talačka situacija“, kada su pripadnici Rosu na Brnjaku uhvatili mladića Stefana Pantelića i vezali ga.

„Propitivali su ga i vršili psihičko nasilje nad njim. Taj momak se nalazio u dvorištu svoje kuće“, naveo je Simić.

Događaji koje je pobrojao, kaže, najbolje govore o situaciji na terenu.

„Treba postaviti prosto pitanje kada neki predstavnici međunarodne zajednice pozivaju dve strane na suzdržanost, koje su to dve strane. Ova koja izaziva incidente i sprovodi nasilje? I šta to treba da urade Srbi? Da se Stefan ne nalazi u svom dvorištu ili da Srbi ne parkiraju svoja vozila u svom dvorištu ili šta to treba da urade Srbi kako pripadnici Rosu ne bi šenlučili, pucali u uliču rasvetu ili koristili vatreno oružje?“, upitao je Simić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana