Silazak Blagodatnog ognja u Jerusalimu prvi put bez vernika Tanjug

Objavljeno: 18.04.2020. 17:53 Izmenjeno: 18.04.2020. 21:05

Zbog pandemije korona virusa, ceremonija silaska Blagodatnog ognja u Jerusalimu prvi put je održana bez prisustva vernika.

Tako i Uskrs ove godine oko 260 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta dočekuje Uskrs u atmosferi, koju su obeležile restriktivne mere uvedene zbog pandemije korona virusa.

„U svom životu nikada nisam video ovako nešto. Prolazili smo i kroz ratove, a crkve su uvek bile otvorene“, rekao je episkop Jeroteos, portparol Grčke pravoslavne crkve, koja se inače potpuno saglasila sa preventivnim merama države.

Osim masovnih okupljanja u crkvama, vlasti u Grčkoj strogo su zabranile i velike porodične skupove.To će, svakako, predstavljati ispit za mnoge Grke, koji, osim u crkve, za Uskrs tradicionalno odlaze i u svoje zavičaje.I ne samo za njih.

Zato je vaseljenski patrijarh Vartolomej I, poglavar carigradske Patrijaršije, pozvao vernike da se pridržavaju preventivnih mera uvedenih u njihovim zemljama, kao i uputstava koje je izdala Svetska zdravstvena organizacija, a tokom Velike nedelje tako su u najvećoj meri i postupile sve pravoslavne crkve.

I Ruska pravoslavna crkva i državne vlasti Rusije pozvale su vernike da za praznike ostanu u svojim domovima, pa će iz mnogih bogomolja službe biti prenošene putem interneta i televizije.

U Moskvi, koja predstavlja epicentar zaraze korona virusom u Rusiji, i zdravstvene vlasti i crkva naredili su da bogosluženja budu obavljana samo uz učešće sveštenstva i volontera, navodi „Moskou tajms“. Van prestonice, vrata sabornih crkava u 43 od ukupno 85 regiona Rusije ipak će biti otvorena za vernike, uz mere predostrožnosti i zaštite, uz socijalnu distancu.

U Rumuniji, vlasti su pozvale vernike da praznike provedu kod kuće i uzdrže se od poseta rođacima i prijateljima, a apelu se pridružio i predsednik Klaus Johanis.

Bugarska nije zabranila bogosluženja, ali je pozvala stanovništvo da im ne prisustvuje.

Koptska pravoslavna crkva u Egiptu takođe je potvrdila da će se pridržavati mera ograničenog kretanja.

U Makedoniji je tokom praznika na snazi policijski čas, kao i u Srbiji.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnike da Uskrs proslave kod kuće, što je prihvatila većina predstavnika crkvenih vlasti, pa će i u toj zemlji bogosluženja za vernike pravoslavne crkve biti prenošena putem interneta i televizije.

Ukrajinska vlada nije naredila da crkve budu zatvorene, ali u njima ne sme da bude prisutno više od deset ljudi, a slično je postupila i vlada

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da odlazak u crkve za Uskrs nije zabranjen, ali da svi koji to budu učinili moraju da preduzmu preventivne mere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

U Gruziji je stanovništvu dozvoljeno da prisustvuje uskršnjim bdenjima, uz obavezno održavanje međusobne razdaljine od dva metra, dok će, ako je reč o manjim crkvama, vernici morati da ostanu napolju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana