Sijarto:Trgovinska razmena sa Srbijom 1,8 mlrd evra u 2015.

Objavljeno: 17.03.2016. 20:36 Izmenjeno: 17.03.2016. 20:36

Vrednost bilateralne trgovine između Mađarske i Srbije iznosila je prošle godine 1,8 milijardi evra, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na Mađarsko-srpskom poslovnom forumu u Budimpešti.

Vrednost bilateralne trgovine između Mađarske i Srbije iznosila je prošle godine 1,8 milijardi evra, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na Mađarsko-srpskom poslovnom forumu u Budimpešti.

Istovremeno, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Snežana Bošković Bogosavljević je ukazala na uspešnu saradnju između dve države u oblasti poslovanja i istraživanja, prenosi mađarska agencija MTI.

Sijarto je naveo da su mađarske investicije u Srbiji dostigle 250 miliona evra, pominjući u tom kontekstu i nedavna ulaganja mađarske kompanije Tisa Automotiv, i proizvođača i distributera građevinskog materijala Masterplasta.

„Mađarska i Srbija mogu dodatno da osnaže ekonomske veze partnerstvima na području malih i srednjih preduzeća, infrastrukturnim i energetskim investicijama, i saradnjom u oblasti poljoprivrede, upravljanja vodama, zdravstvene zaštite i farmaceutske industrije“, istakao je on.

Podsetio je, takođe, da je mađarska Eksim banka otvorila kreditnu liniju od 61,5 miliona evra za pružanje podrške razvoju izvoznog kapaciteta među mađarskim i srpskim poslovnim partnerima.

 

Bošković: Ima potencijala za unapređenje saradnje

Srbija i Mađarska imaju dosta potencijala za unapređenje saradnje kako u oblasti poljoprivrede, tako i drugim sektorima privrede, izjavila je ministarka.

Bošković boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Mađarskoj, gde učestvuje u radu Osmog zasedanja srpsko-mađarske zajedničke komisije za ekonomsku saradnju.

Cilj zasedanja je analiza aktuelnih pitanja bilateralnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, pregled realizacije aktivnosti dogovorenih na prošlom zasedanju i identifikovanje zajedničkih aktivnosti radi unapređenja ekonomske saradnje u narednom periodu.

„Na forumu smo razgovarali o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje, a mogućnosti je više, tu su zajedničke inevesticije i u privrede Srbije i Mađarske, saradnja malih i srednjih preduzeća, intenzivnija saradnja u smislu zajedničkih ulaganja u različitim sektorima, kao što je prehrambena i farmaceutska industrija, ulaganja u oblasti poljoprivrede, projekti u oblasti infrastrukture, saobraćaja, građevine…“, rekla je Bošković Tanjugu.

Ona je navela da je na današnjem forumu učestvovao veliki broj kompanija iz Srbije i Mađarske, i da je vladalo veliko interesovanje.

Kako je kazala ima dosta oblasti koje su perspektivne za saradnju.

Bošković je navela i da je saradnja Mađarske i Srbije u oblasti ekonomije i trgovine iz godine u godinu sve intenzivnija i da je primetan veći obim trgovinske razmene proizvoda.

„Prošle godine obim razmene naših proizvoda bio je 1,1 milijardu evra i ta razmena veća je za pet odsto u odnosu na 2014. godinu. Srbija je u 2015. na tržište Mađarske izvezla proizvode u vrednosti oko 321 milion evra, što je rast od 11 odsto u odnosu na godinu ranije“, rekla je ministarka poljoprivrede.

Ona je dodala da je Mađarska na sedmom mestu po značaju i obimu trgovinske razmene.

Ministarka je danas razgovarala i sa svojim kolegom, ministrom poljoprivede Šandorom Fazekašem o dosadašnjoj saradnji i o perspektivama za buduću saradnju u ovom sektoru.

Kako je kazala, bilo je više tema za razgovor, a među njima zemljišna politika budući da je Mađarska dobro uredila tu oblast jer već duže vreme sprovodi politiku prodaje državnog zemljišta poljoprivrednicima.

„Interesovala su nas iskustva jer smo i mi nedavno usvojili Zakon o poljoprivrednom zemljištu“, navela je.

Takođe, bilo je reči i o aktuelnim problemima kada je u pitanju a tržište poljoprivrednih prozivoda, smanjenje plasmana proizvoda u oblasti mlekarstva zbog sankcija prema Ruskoj federaciji.

Na forumu je bilo je reči i o daljem unapređenju saradnje u smislu nastojanja da nam pomognu da se pripremimo za ono što nas čeka kada postanemo članica EU, navela je Bošković.

Tokom sastanaka bilo je reči i o saniranju šteta usled poplava i nepogoda koje su česte, a sa kojima se suočava i Mađarska, odnosno kako pomoći da se očuva i zaštiti poljoprivredna proizvodnja.

Takođe je dogovoren i nastavak regionalne saradnje, kao i projekti koji se odnose na unapređenje u oblasti stočarstva , voćarstva, vinogradarstva…

Tokom sutrašnjeg zasedanja sumiraće se rezultati rada ekspertskih grupa, a planirano je potpisivanje zajedničkog protokola zasedanja.

Protokol će potpisati ministarka Bošković i ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 32°C
Min: 20°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana